Aandeel transformaties woningen in Wijchen 0 procent

Foto: Leeroy Agency/Pixabay

Van alle nieuwe woningen die er vorig bij kwamen in Wijchen ging het in 0,0 procent van de gevallen om een transformatie van een bestaand pand. De gemeente is daarmee de enige in de regio Nijmegen, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2020 kwamen er in ons land 10.200 woningen bij door de transformatie van kantoren, winkels en andere niet-woningen. Dit is een daling ten opzichte van voorgaande jaren: in 2018 en 2019 ging het om meer dan 12.000. Er zijn vooral minder woningen in voormalige kantoorpanden gecreëerd, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Bron: CBS

Regio

Cijfers Wijchen en buurgemeenten

Wijchen                      0,0 procent

Heumen                      1,4 procent

West Maas en Waal   1,6 procent

Druten                        4,7 procent

Nijmegen                    9,1 procent

Grave                          11,8 procent

Beuningen                  12 procent

Woonboerderijen

Het lagere aantal transformaties komt niet alleen doordat er minder panden zijn verbouwd, maar ook doordat de panden die zijn verbouwd gemiddeld minder woningen opleverden. In 2019 was dat gemiddeld 4,7 woningen per pand; vorig jaar 4,1. Bij de meeste transformaties wordt slechts een deel van het pand getransformeerd, bijvoorbeeld woonboerderijen waarvan de aangebouwde stal wordt verbouwd om in te wonen of flatgebouwen waarbij de garages of winkels op de begane grond worden omgezet.

Kantoren

Het aantal woningen in voormalige kantoorpanden nam in 2020 sterk af: meer dan 2100 minder ten opzichte van 2019. Dat komt niet alleen door een afname in het aantal getransformeerde kantoorpanden (min 10 procent), maar vooral doordat er per kantoorpand gemiddeld minder woningen zijn opgeleverd (8 in plaats van 12). Het aandeel woningtransformaties waarbij de hoofdfunctie van het pand voorheen kantoor was, is daarmee afgenomen van 46 procent in 2019 naar 35 procent in 2020. Kantoren blijven wel nog steeds de grootste bijdrage leveren aan het aantal transformaties.

Bron: CBS

Kleine woningen

Transformaties voegen vooral kleine woningen toe aan de voorraad. Hun gemiddelde gebruiksoppervlak was vorig jaar 76 vierkante meter. Gemiddeld hebben Nederlandse huizen een gebruiksoppervlak van zo’n 119 vierkante meter, bij meergezinswoningen – wat woningtransformaties over het algemeen zijn – is dat 80.

Jonge alleenstaanden

Wel is het aandeel zeer kleine woningen – minder 50 vierkante meter – sinds 2017 iets afgenomen van 46 naar 43 procent. De relatief kleine woningen huisvesten vooral jonge alleenstaanden. Op 1 januari dit jaar was 63 procent van de huishoudens die een in 2020 opgeleverde transformatiewoning woonde alleenstaand en bijna de helft (48 procent) van de huishoudens bestond uit tenminste 1 persoon tussen 18 en 28 jaar.

Reacties

Cookieinstellingen