Kerst Sprookjesfestijn gaat dit jaar niet door

Het Kerst Sprookjesfestijn in 2019 in de Kasteeltuin
Foto: Dick Vogelzang

Het Kerst Sprookjesfestijn gaat dit jaar niet door. De organisatie had in verband met de coronamaatregelen al een alternatief programma klaarliggen, maar na de enorme opkomst tijdens de sinterklaasintocht van afgelopen zaterdag, is besloten het festijn te schrappen.

De sinterklaasintocht trok circa 5000 bezoekers, 5 keer meer dan de organisatie had ingeschat. De Sint begroette de kinderen die in een rij langs konden lopen, achter het kasteel. De rij was vele honderden meters lang en veel kinderen stonden uren in de rij. De kans op wederom een enorme toestroom vanuit de regio bij het Sprookjesfestijn is zo groot, dat de veiligheid volgens de organisatie niet gewaarborgd kan worden.

Creatieve oplossingen

Centrummanager Yvette Akkermans: “We hebben in Wijchen altijd de instelling om op alternatieve wijze toch iets door te laten gaan. Creatieve oplossingen bedenken en snel schakelen, dat is waar we goed in zijn. Echter, veiligheid staat voorop en als dat niet meer goed te organiseren is, dan moeten we daarin de juiste keuze maken. Het blijft onzeker wat we tegen die tijd wel en niet mogen organiseren, en zoals nu de cijfers ervoor staan, is de kans klein dat maatregelen grotere evenementen toestaan.”

Volgend jaar

Het Kerst Sprookjesfestijn vergt volgens Akkermans de nodige voorbereidingstijd, ook al is het een alternatief programma. “Met deze onzekerheid én het gegeven dat andere evenementen in de regio niet doorgaan, waardoor de kans aanwezig is dat het hier te druk wordt, hebben we gezamenlijk besloten het Kerst Sprookjesfestijn een jaar door te schuiven. Het zal volgend jaar echt een knaller worden, want ook Wijchen Schaatst staat dan weer op de planning!”

Kerstbomen

Toch wordt er alles aan gedaan om het centrum van Wijchen zo gezellig mogelijk in de kerstsferen te brengen, zo zegt Rosanne Pak van Wijchen=: “Met meer dan 100 kerstbomen, een grote verlichte kerstboom op de Markt en prachtige aankleding van onder meer de horecapanden, blijft het centrum van Wijchen toch nog een magisch kerstgevoel geven waar je gemoedelijk en veilig kunt komen shoppen. En wanneer de maatregelen het toelaten, kunnen er kleine verrassingen zijn in het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 december.”

Wijcheline

Helemaal zonder het Kerst Sprookjesfestijn hoeven de kinderen in Wijchen het niet te doen. Want voor de kinderen in de onderbouw van de basisscholen Kans & Kleur basisscholen is een lesprogramma gemaakt, waarbij ze met opdrachten, ‘knutsels’ en filmpjes helemaal in het verhaal van Wijcheline komen. Ook het Kerst Sprookjesfestijn Sprookjesboek met alle verhalen van Wijcheline tot nu toe en met allerlei spelletjes, is weer te koop via [email protected] en in diverse winkels.

Reacties