Vijfde KVO-ster voor Wijchen centrum

Foto: Wijchen=

Het centrum van Wijchen heeft de vijfde KVO-ster (Keurmerk Veilig Ondernemen) gekregen. Het is daarmee, naast Arnhem, de enige plaats in de regio die dit heeft behaald.

Om de samenwerking tussen het bedrijfsleven en overheidsinstellingen te verbeteren heeft de overheid het Keurmerk Veilig Ondernemen in het leven geroepen. Gemeente, politie en brandweer zijn belangrijke partijen om de veiligheid in een centrum, voor zowel bezoeker als de ondernemer, te waarborgen. Maar zij kunnen dit niet zonder samen te werken met de ondernemers.

De verschillende partijen maken hierbij gezamenlijk afspraken over bijvoorbeeld overlast, criminaliteit en onderhoud. Veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen bedacht en maatregelen genomen.

Betere verlichting

In Wijchen zijn in de afgelopen tijd diverse maatregelen genomen zoals betere verlichting en het ‘verboden te parkeren voor fietsen’ op de Markt en in de Spoorstraat (Kromme Elleboog). Maar er zijn ook zaken die minder zichtbaar zijn voor de bezoekers van het centrum. Zo kunnen ondernemers sinds een tijdje op eenvoudige wijze digitaal aangifte doen via hun smartphone.

“Een hogere aangiftebereidheid leidt tot hogere pakkans, waardoor het centrum veiliger wordt”, aldus een woordvoerder van de politie. Centrum Management Wijchen heeft een nieuw informatiekanaal gelanceerd, Chainels genaamd, gelanceerd, waarin calamiteiten op een veilige manier gedeeld kunnen worden en waar zowel ondernemers als politie aan deel kunnen nemen.

‘Sfeervol centrum’

“Als het ergens schoon en veilig is, dan hoor je bezoekers en ondernemers niet. Pas als het ergens gevaarlijk of smerig is, wordt er aan de bel getrokken. Het doel van het centrummanagement is dan ook dat we dit punt niet bereiken en dat het centrum als een fijn en sfeervol centrum aanvoelt”, aldus centrummanager Yvette Akkermans.

Aandachtspunten

Voor de komende 3 jaar staan bij de diverse betrokken partijen diverse aandachtspunten op de agenda:

  • bewustwording en maatregelen omtrent cybercriminaliteit;
  • aandacht voor fietsende fietsers en shared spaces (gedeeld ruimtegebruik);
  • logistiek en verduurzaming van logistiek zoals lossende vrachtwagens en afvalstroom;
  • camerabeveiliging op risicovolle locaties;
  • veiligheid en toegankelijkheid tijdens grote nieuwbouwprojecten (onder meer Tussen Kasteel en Wijchens Meer);
  • onderzoek naar eventueel in te voeren collectieve winkelontzeggingen.

 

 

 

 

 

 

Reacties