D66 wil meer straten vernoemen naar vrouwen

Miranda Muller: 'Draag vrouwelijke namen voor, zowel voor de wijknamen als voor de straatnamen.'
Miranda Muller: 'Draag vrouwelijke namen voor, zowel voor de wijknamen als voor de straatnamen.'
Foto: D66 Wijchen

D66 Wijchen wil graag dat in de nieuwe wijken in Wijchen-West straten worden vernoemd naar vrouwen. In Wijchen-West komen vanaf 2023 op deze nieuwbouwlocatie 2 nieuwe wijken.

Er komen in Wijchen-West 1300 nieuwe woningen, verdeeld over 2 wijken: een noordelijk deel boven het spoor en een zuidelijk deel onder het spoor. In 2022 wordt het stedenbouwkundig plan voor Wijchen-West uitgewerkt. De inwoners van Wijchen kunnen suggesties doen voor de namen van de wijken en thema’s voor de straatnamen aandragen.

Ondervertegenwoordigd

Miranda Muller, kandidaat-raadslid voor D66 Wijchen: “Draag ook vrouwelijke namen voor en stuur je idee in, zowel voor de wijknamen als voor de thema’s van de straatnamen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vrouwelijke schrijvers, zoals Annie M.G. Schmidt en Doeschka Meijsing of aan vrouwelijke filosofen, zoals Hannah Arendt en Simone de Beauvoir. Of aan de recent overleden Wijchense Gonny Borsten die actief was voor de Wijchense politiek.”

Straatnamen vormen een overzicht van wie wij eren en vrouwen moeten daar een onderdeel van zijn, volgens D66 Wijchen. Vrouwen zijn nu echter sterk ondervertegenwoordigd in het straatbeeld.

Wijknamen

De gemeente betrekt voor het eerst de inwoners bij het geven van namen voor wijken. Vanouds krijgen nieuwe wijken in Wijchen namen die verwijzen naar historische veldnamen. De inwoners kunnen nu suggesties voor de namen van de nieuwe wijken insturen. Dat kan tot en met 15 januari 2022 via [email protected] of per post aan: Gemeente Wijchen, team Geo-informatie, Postbus 9000, 6600 HA Wijchen. Het college van burgemeester en wethouders kiest uit de inzendingen de nieuwe namen voor de wijken.

Als de wijken nader zijn ingevuld worden ook gekeken naar de straatnamen. Mensen kunnen alvast suggesties doen voor thema. Voor D66 is dat in ieder geval vrouwen.

Zie ook:
‘Inwoners betrekken bij bedenken straatnamen’

 

Dossier: Wijchen-West
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen