Kernachtig Wijchen wil de regels voor mantelzorgwoningen verruimen en komt met de ‘Zorg-voor-elkaar-Woning’. Ook zonder acute behoefte aan mantelzorg, mag wat de partij betreft een bijgebouw voor bepaalde tijd worden gebruikt als woning.
Met de Zorg-voor-elkaar-Woning zegt Kernachtig Wijchen een bijdrage te willen leveren aan actuele problemen zoals het tekort aan handen in de zorg, vereenzaming en het woningtekort. De partij gaat voorstellen indienen in de gemeenteraad.
De partij wil met de Zorg-voor-elkaar-Woning een praktische oplossing bieden voor een aantal maatschappelijke problemen. Met de toenemende vergrijzing groeit de vraag naar zorg. Mede door schaarste aan zorgpersoneel leidt dit steeds vaker tot problemen. Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op het eigen sociale netwerk, bijvoorbeeld met mantelzorg. Een ander groeiend probleem is vereenzaming, zowel bij ouderen als jongeren, en een groot tekort aan geschikte woningen. Kernachtig Wijchen wil met de Zorg-voor-elkaar-Woning de oplossing vinden in de eigen leefomgeving.
“Door de regels voor mantelzorgwoningen te verruimen tot een ‘Zorg-voor-elkaar-Woning’, willen we dat ook senioren die nog geen mantelzorg nodig hebben in aanmerking kunnen komen”, zegt fractievoorzitter Twan van Bronkhorst. Het maakt volgens Kernachtig Wijchen niet uit of de ouders of een van de kinderen in de Zorg-voor-elkaar-Woning verblijven.
“Op deze manier kunnen kinderen en ouders die op leeftijd raken naar elkaar omkijken en echte mantelzorg gaan bieden zodra dat nodig is. Naast het tegengaan van eenzaamheid, biedt de Zorg-voor-elkaar-Woning ook als meerwaarde dat mantelzorg al is geregeld voordat er acute behoefte is. Bovendien draagt het bij aan het oplossen van het woningtekort.”
Het idee van de Zorg-voor-elkaar-Woning is nog niet af. Kernachtig Wijchen organiseert daarom een denktank om ook kennis en ervaringen uit de samenleving op te halen en te delen. Binnenkort worden mensen hiervoor uitgenodigd.