Gemeente voert actie tegen criminaliteit in buitengebied

Foto: Politie

Gemeente Wijchen roept de hulp van inwoners en bedrijven in om criminaliteit in het buitengebied tegen te gaan. Samen met de overige 13 gemeenten in Gelderland-Zuid is een overkoepelende aanpak ontwikkeld.

Het buitengebied van Gelderland-Zuid is groot en gemeenten hebben lang niet altijd zicht op wat er zich afspeelt op het gebied van ondermijning. Landelijk is te zien dat criminele activiteiten zich steeds meer verplaatsen naar de buitengebieden. Dit geldt met name voor de productie van soft- en harddrugs.

Uit het onderzoek ‘Weerbare boeren in een kwetsbaar gebied’ van TwynstraGudde uit 2020, blijkt dat bijna 20 procent van de boeren in Zuid-Gelderland weleens is benaderd, waarbij het vermoeden bestond dat dat iets te maken had met drugscriminaliteit.

Uit het onderzoeksrapport ‘Weerbare boeren in een kwetsbaar gebied’ van TwynstraGudde

Waterbedeffect

Om criminaliteit in het buitengebied aan te pakken ontwikkelden de 14 gemeenten samen een overkoepelende aanpak met als insteek: samenwerking, afstemming en prioritering.   Zij hanteren hierbij dezelfde uitgangspunten. Wat betreft uitvoering is er sprake van kleine variaties, om zo goed mogelijk aan te sluiten om de plaatselijke situatie van ondernemers en inwoners. Marijke van Beek, burgemeester van Wijchen: ”Met de nauwe samenwerking binnen Gelderland-Zuid willen we voorkomen dat er een waterbedeffect ontstaat.”

Enquête

Deze maand worden inwoners en ondernemers in het buitengebied van Wijchen via een persoonlijke brief uitgenodigd om deel te nemen aan een enquête. Doel is om op deze manier meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van de ondermijnende activiteiten die in het buitengebied plaatsvinden. Ook worden de inwoners en ondernemers uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst.

Afgeplakte ramen

Tijdens deze bijeenkomst krijgen zij informatie over hoe criminelen te werk gaan, hoe zij signalen kunnen herkennen en waar ze deze kunnen melden. Van Beek: “Bij signalen moet je bijvoorbeeld denken aan grote schuren met afgeplakte ramen in combinatie met veel verkeersbeweging van busjes. Door nauw met inwoners en ondernemers samen te werken vergroten we hun weerbaarheid. Zij herkennen sneller dat ze met een crimineel te maken hebben en kunnen daar gericht actie op ondernemen.’

Keurmerk

In 2022 is het buitengebied van Wijchen voorzien van het Keurmerk Veilig Buitengebied. Dit keurmerk biedt een platform om gezamenlijk en integraal een bijdrage te leveren aan (blijvende) veiligheid in het buitengebied. Onder de paraplu van dit keurmerk worden samenwerkingsverbanden tot stand gebracht binnen Gelderland- Zuid, zoals nu de aanpak van criminaliteit.

Zie ook:
CDA wil bescherming boeren tegen drugscriminelen

Infographic ‘Weerbare boeren in een kwetsbaar gebied’ TwynstraGudde
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen