Volgend weekend weer tuinvogeltelling in Nederland

De drie meest voorkomende tuinvogels in Nederland: (v.l.n.r.) pimpelmees, koolmees en huismus
De drie meest voorkomende tuinvogels in Nederland: (v.l.n.r.) pimpelmees, koolmees en huismus
Foto: Vogels: Pixabay

In het laatste weekeinde van januari wordt weer De Nationale Tuinvogeltelling gehouden. Vorig jaar werd in Wijchen de huismus het vaakst aangetroffen, met de koolmees als tweede.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling is bekend hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen vogels beter geholpen en beschermd worden.

Web-app

De bedoeling is op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 1 keer een haf uur vogels in de tuin of het balkon te tellen. Vogels die alleen over de tuin vliegen tellen niet mee. Van de waarnemingen die genoteerd worden, dient alleen het hoogste aantal van een soort doorgegeven te worden. Voor het doorgeven kan de web-app mijntuinvogeltelling.nl gebruikt worden. Het doorgeven kan tot uiterlijk maandag 31 januari 12.00 uur.

Huismus

Bij de vorige telling, in 2021, deden bijna 200.000 mensen in heel Nederland me; zij telden ruim 2,7 miljoen vogels. Huismus, koolmees, pimpelmees en merel werden het vaakst geteld. In Wijchen deden 384 mensen mee. Zij telden in totaal 6421 vogels. De top-10 en de locaties van de tellingen in Wijchen zag er als volgt uit:

Bron: Vogelbescherming Nederland
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen