Kernachtig Wijchen wil onderzoek naar verkeerslawaai

Foto: Pixabay

Wegen in Wijchen moeten minder verkeerslawaai geven. Daarom wil Kernachtig Wijchen dat er een onderzoek komt om in beeld te brengen waar knelpunten zijn met betrekking tot verkeersgeluid.

Volgens Kernachtig Wijchen zal de groei en de verkeersdruk op doorstroomwegen door de groei van Wijchen toenemen en is een onderzoek noodzakelijk.

Randweg Noord

De gemeente heeft 10 jaar geleden geluidreducerend asfalt aan laten brengen op een gedeelte van de Randweg Noord en dat leverde destijds een flinke vermindering van het verkeerslawaai op. Daarna is op meer plekken in de gemeente geluidreducerend asfalt aangebracht om woningbouw mogelijk te maken. Volgens Kernachtig Wijchen neemt het effect van dit asfalt jaarlijks sneller af dan de slijtage van het reguliere asfalt.

Minder dik

Met geluidreducerend asfalt wordt een geluidsreductie gerealiseerd van ongeveer 3-5 dB(A). Deze reductie betekent voor het gehoor en beleving meer dan een halvering van het geluid. Daarnaast bespaart de gemeente door een geringere benodigde asfalt laagdikte (3 in plaats van 4 centimeter) de hoeveelheid asfalt die nodig is.

Begroting

Kernachtig Wijchen, zo zegt raadslid Jan Evers, wil dat het college van burgemeester en wethouders een onderzoek opstarten om in beeld te brengen waar knelpunten met betrekking tot geluid zijn en uitwerken welke mogelijkheden er tot geluidsreductie zijn. Ook dienen de financiƫle gevolgen in kaart te worden gebracht. Een motie hiertoe zal vanavond, donderdag, in de gemeenteraadsvergadering worden ingediend. Evers wil dat de onderzoeksresultaten in het najaar worden gepresenteerd zodat bij de begroting van 2023 een afweging gemaakt kan worden of de wegen aangepakt worden.

Op de site van het RIVM is per postcode en huisnummer de geluidbelasting in de omgeving te zien.

Bron: RIVM

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen