‘Het kasteel heeft ’n bijzondere plaats in onze gemeente’

Kasteel Wijchen, vanaf 1 februari weer geopend voor publiek
Kasteel Wijchen, vanaf 1 februari weer geopend voor publiek
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

“Het kasteel is letterlijk en figuurlijk het hart van de gemeente Wijchen.” Dat zegt burgemeester Marijke van Beek die samen met Jan Tap, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad vrijdag Kasteel Wijchen officieel opende.

Na anderhalf jaar van renoveren is het kasteel klaar om weer open te gaan voor publiek en te gebruiken voor vergaderingen. Van Beek: “Het kasteel heeft een bijzondere plaats in onze gemeenschap. Natuurlijk omdat vele Wijchenaren hier mooie herinneringen hebben. Denk alleen al aan de ontelbare huwelijksvoltrekkingen die hier zijn gedaan. Maar het is ook het democratische hart van Wijchen. De gemeenteraad krijgt namelijk hier zijn vaste plek.”

Het kasteel is letterlijk en figuurlijk het hart van de gemeente Wijchen

Burgemeester Van Beek (l) en raadslid Tap bij de opening van het kasteel. Foto: Dick Vogelzang

Symboliek

Van Beek en Tap openden het kasteel door het onthullen van een beeld van Willem-Alexander. Het beeld krijgt een plek in de nieuwe raadszaal van het kasteel. Het is gemaakt door kunstenares Gonny Beljaars uit Balgoij.

Vanaf 1 februari kan iedereen zien dat het kasteel vol symboliek zit. Zo staat de middentoren symbool voor het jaar en de 4 hoektorens voor de jaargetijden. De 12 kelders symboliseren de maanden en de 52 kamers de weken van het jaar. Daarnaast zijn er 365 vensters met elk 24 ruiten, zodat elk uur van het jaar een eigen stuk glas heeft.

Toeristen

Nick Derks, wethouder en trekker van de renovatie van het kasteel: “Ons kasteel is het icoon van Wijchen. Een trekker voor toeristen. We streven naar een verdubbeling van het aantal bezoekers in de komende jaren. Voor de inwoners is het een plek die zorgt voor verbinding en waar het verhaal wordt verteld dat ons leert over het verleden.”

We streven naar een verdubbeling van het aantal bezoekers

Vanaf dinsdag 1 februari kan iedereen een kijkje komen nemen. Op de binnenplaats zijn de kasteelwinkel en het Tourist Information Point (TIP) gevestigd. Het museale gedeelte (kelders, eerste en tweede verdieping) opent een paar weken later. Vanaf 27 februari gaat het Museum Kasteel Wijchen open.

Don Emanuel en zijn vrouw Emilia van Nassau die in de eerste helft van de zeventiende eeuw het kasteel bewoonden. Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Bouwval

De dochter van Willem van Oranje, Emilia van Nassau, en haar man Emanuel van Portugal kochten het kasteel in  1609 als een bouwval en lieten er het huidige kasteel bouwen. Het is een aantal keer van eigenaar gewisseld. Vanaf 1932 is het kasteel eigendom van de gemeente Wijchen. De verkoopsom was toen 32.000 gulden (circa 14.500 euro).

Zie ook:
Fotoserie: Kasteel Wijchen is klaar 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen