Corona-gedenkbank wordt vandaag onthuld

Een voorbeeld van een mozaïekbank van het type Armstrong
Een voorbeeld van een mozaïekbank van het type Armstrong
Foto: luc4me

Aan de Meerdreef in Wijchen wordt vandaag de corona-gedenkbank onthuld. De bank markeert de gedenkplek waar mensen stil kunnen staan bij de coronapandemie en de gevolgen die dat heeft gehad, zoals het verliezen van een dierbare.

De aanzet voor de bank werd in mei 2020 gegeven door raadslid Rudie van Haren die in de gemeenteraadsvergadering vroeg om een gedenkplek te creëren voor de slachtoffers van de COVID-pandemie. “Is het een idee om op een openbare plek, straks, een plek te maken waar we kunnen gedenken, herdenken en samenkomen vanwege corona”, vroeg Van Haren toen aan het college van burgemeester en wethouders.

Raadslid Rudie van Haren (Kernachtig Wijchen) stelt een vraag over een gedenkplek tijdens een online gemeenteraadsvergadering. Rechts burgemeester Marijke van Beek.

Gedenkplek

Burgemeester Marijke van Beek zei daarop dat het een actueel en moeilijk onderwerp was en dat er binnen het college en het coronateam ook al over gesproken was om te kijken hoe er stilgestaan kon worden “bij de ramp die ons getroffen heeft”. Zij nam graag de suggestie van Van Haren mee om te kijken hoe er vorm en inhoud aan gegeven kon worden.

Mozaïekbank

Eind 2020 werd aan de Meerdreef al een gedenkplek ingericht; door het planten van een Japanse hartjesboom en bloembollen werd een aftrap gegeven voor het landelijk initiatief ‘Aandacht voor elkaar’. Iedereen die dat wilde kon een ontwerp indienen voor een gedenkbank. Als bank werd gekozen voor het type Armstrong van de firma luc4me, een robuuste betonnen bank, die plek biedt aan drie of vier volwassenen. De bank is 3 meter breed en weeg circa 2000 kilo.

Het winnende ontwerp voor de mozaïekbank is van Mirella Derks die samen met Van Beek de bank vandaag onthult. Het is de bedoeling dat als de coronamaatregelen verleden tijd zijn er uitgebreider stil wordt gestaan bij de gedenkplek.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen