Vragen over overeenkomst Wijchen met Gazprom

Foto: Pixabay

Kernachtig Wijchen wil weten of het college van burgemeester en wethouders bereid is in overleg te gaan binnen Greenchoice over de ontstane situatie in de Oekraïne. Wijchen participeert via Greenchoice, het vroegere De Groene Stroomfabriek, in een contract met Gazprom.

“Jaarlijks vloeien hierdoor tientallen miljoenen euro’s gemeentelijk geld via de Nederlandse gemeenten naar de Russische staatskas”, zegt raadslid Pim Verbeeten. “Gezien de huidige situatie in Oekraïne lijkt het de raad van Wijchen belangrijk het zaken doen met Rusland tot een minimum te beperken.”

Staatskas

Meer dan honderd Nederlandse gemeenten hebben zo’n contract met het Russische gasbedrijf, bleek al eerder uit onderzoek door Follow the Money. Ook Wijchen participeert in een contract met Gazprom. De fractie van Kernachtig Wijchen wil weten wat het college vindt van de overeenkomst die toentertijd binnen De Groene Stroomfabriek met Gazprom is gesloten, in het licht van de huidige situatie in de Oekraïne. En ook of het college bereid is in overleg te gaan binnen de energieleverancier.

Raadslid Pim Verbeeten. Foto: Kernachtig Wijchen

Neveneffecten

“We willen ook weten wat de gevolgen zijn van het openbreken van de overeenkomst die via De Groene Stroomfabriek met Gazprom is afgesloten en wat de mogelijke neveneffecten van het beëindigen van deze overeenkomst zijn”, aldus Verbeeten.

Petitie

Een twee dagen geleden landelijk gestarte petitie, waarin de gemeenten wordt gevraagd om de contracten op te zeggen, is inmiddels meer dan 25.000 keer ondertekend. Volgens change.org heeft ook meer dan de helft van de waterschappen – waaronder Waterschap Rivierenland – een contract bij Gazprom, dat goed voor meer dan 10 procent van de gasproductie op het Nederlandse deel van de Noordzee.

Bron: change.org
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen