Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Foto:

Op woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In enkele stembureaus in Wijchen kan al op maandag 14 en dinsdag 15 maart worden gestemd. In de aanloop naar deze verkiezingen stelt wijchen.nieuws.nl de 7 lijsttrekkers van de deelnemende partijen 7 vragen. Elke dag dag leest u de antwoorden van een lijsttrekker.

 

1. Welke 3 thema’s zullen de komende jaren spelen in Wijchen?

“Wonen. Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen heeft onze prioriteit. Wij willen dat er tot 2030 maar liefst 3000 nieuwe woningen bijgebouwd worden, dan kan iedereen betaalbaar in Wijchen (blijven) wonen.

Energie. Om Wijchen ook voor onze kinderen aantrekkelijk te houden, moet Wijchen verduurzamen. We gaan aan de slag met een lokale ‘energie-agenda’ waarbij energieopwekking, energieopslag en energiebesparing centraal staan.

Veiligheid . Het is belangrijk dat we ons veilig voelen. We zorgen voor meer toezicht op straat met een extra boa. Daarnaast willen we vernielingen en diefstal tegengaan door te investeren in vast en mobiel cameratoezicht.”

 

2. Wat is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor uw partij als thema de belangrijkste inzet?

“Wonen. Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig voelt. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat onze inwoners op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. Op dit moment is de woningnood in Wijchen extreem hoog. Als Wijchense VVD willen wij dat er 3000 nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan blijven wonen. Dit zijn er 300 meer dan nu gepland.”

 

3. In 2020 is een fusie met de gemeente Druten niet doorgegaan omdat er bij de bevolking te weinig draagvlak voor was. Moet Wijchen in de komende jaren nieuwe pogingen voor een samengaan ondernemen en zo ja, met welke gemeente?

“Uit het draagvlakonderzoek onder alle inwoners van Wijchen is gebleken dat 45 procent van de inwoners van Wijchen tegen deze fusie was. Slechts 14 procent was vóór, terwijl 29 procent een fusie acceptabel vond onder voorwaarden en 12 procent gaf aan geen mening te hebben. Dit gebrek aan draagvlak maakt dat Wijchen de komende jaren geen nieuwe poging doet om tot een fusie te komen. De komende jaren blijft Wijchen een sterke en zelfstandige gemeente. Om onze ambities te realiseren is stevige samenwerking met andere gemeenten noodzakelijk. Hier zetten we de komende jaren op in.”

 

Nick Derks. Foto: De Wijchense VVD

4. Klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn thema’s die steeds meer een rol spelen, ook politiek. Uw reactie op de stelling:

Natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen en inrichten wordt leidend voor alle vergunningen, transacties, en aanbestedingen binnen de gemeente.

“Om ons dorp ook voor ook onze kinderen en kleinkinderen aantrekkelijk te houden moet Wijchen verduurzamen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijn en leefbaar dorp. Maar wel op een verantwoorde en betaalbare wijze voor gewone gezinnen en ondernemers. De gemeente geeft op veel vlakken het duurzame goede voorbeeld. Denk hierbij aan het energieneutraal en gasloos laten opleveren van nieuwbouwwoningen. Ook natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen wordt de komende jaren steeds belangrijker en verdient de nodige aandacht.”

 

5. Er is een kloof tussen de politiek en de burger. Zeker de landelijke politiek staat ver van de burger af. Maar ook op gemeentelijk niveau is dat merkbaar. Hoe wilt uw partij die kloof dichten?

“Gedurende de campagne zijn we proactief in gesprek met inwoners. Door aan te bellen en aan inwoners te vragen wat er beter kan in hun buurt, ontstaan de mooiste gesprekken. Dit doen we niet alleen in verkiezingstijd, maar ook buiten de verkiezingen om. Op deze manier houden we op een laagdrempelige manier contact met onze inwoners en blijven we goed op de hoogte van wat er speelt. Dit draagt wat de Wijchense VVD betreft bij aan het verkleinen van de kloof tussen politiek en de inwoner.”

 

6. Even wat persoonlijke vragen. Waarom wilt u lijsttrekker zijn van uw partij en wie is voor u als politicus een voorbeeld?

“In 2010 startte mijn politieke loopbaan als raadslid, waarna ik in 2014 lijsttrekker en fractievoorzitter werd. In 2018 zette ik de stap naar het wethouderschap met de portefeuilles economie, toerisme, werk, inkomen en vastgoed. De afgelopen jaren heb ik met veel plezier gewerkt aan onder andere een stevige economische ontwikkeling, een sterk vangnet voor Wijchenaren met een kleine portemonnee, de noodzakelijke renovatie van Kasteel Wijchen en de bouw van De Batenburcht in Batenburg. Het is een eer dat ik wederom door mijn partij ben gevraagd lijsttrekker en wethouderskandidaat te zijn. Als jongste lijsttrekker ben ik enorm gemotiveerd om te blijven werken aan mijn dorp.

Toen ik in 2010 lid werd van de gemeenteraad van Wijchen, was Gosse Noordewier burgemeester. Een man met charisma en natuurlijk leiderschap. Hij was in staat om adequaat de college- en gemeenteraadsvergaderingen voor te zitten. Met een strenge blik of een half woord hield hij de regie als debatten dreigde te ontsporen. Toen hij per 1 november 2012 zijn functie als burgemeester neerlegde en met pensioen ging, realiseerde ik me wat voor een blijvende positieve indruk hij op mij heeft achtergelaten. Een voorbeeld bij uitstek.”

 

7. Tot slot: wat wilt u de kiezers nog meegeven voor de komende gemeenteraadsverkiezingen?

“De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats in een bizarre tijd. Een paar duizend kilometer verderop wordt een soeverein land binnengevallen door een Russische grootmacht. De democratische vrijheden van miljoenen Oekraïeners staan op het spel. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart kunnen we als inwoners van gemeente Wijchen laten zien hoe belangrijk het is om in vrijheid onze democratische volksvertegenwoordiging te kiezen. Maak juist in deze bizarre tijd gebruik van je actieve kiesrecht. Kies met wijsheid. Kies VVD.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen