Oude gemeentehuis wordt opvanglocatie Oekraïners

Het oude gemeentekantoor aan de Kasteellaan in Wijchen
Het oude gemeentekantoor aan de Kasteellaan in Wijchen
Foto: Google Maps

Gemeente Wijchen gaat haar oude gemeentehuis gereedmaken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gebouw aan de Kasteellaan wordt de aankomende weken aangepast, zodat mensen hier veilig en prettig kunnen wonen.

In totaal kunnen vooralsnog 150 vluchtelingen opgevangen worden. De gemeente kiest ervoor om in fases het gebouw voor bewoning gereed te maken. Zo kunnen de eerste 60 tot 70 vluchtelingen er snel terecht.

Veiligheidsregio

Nog steeds komen in groten getale overal in Nederland Oekraïense vluchtelingen aan, die het oorlogsgeweld in hun land ontvluchten. Afgelopen weken zijn alle gemeenten in Nederland op zoek geweest naar plekken om deze mensen op te vangen. Ook gemeente Wijchen heeft opvanglocaties doorgegeven aan de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ), die de opvanglocaties in de regio coördineert.

Oude gemeentehuis

Het oude gemeentehuis aan de Kasteellaan 22-24 staat al enige tijd leeg. Het pand is onderdeel van de plannen Tussen Kasteel en Wijchens Meer. Burgemeester Marijke van Beek heeft op verzoek van de VRGZ besloten om het pand tijdelijk voor de duur van 6 maanden beschikbaar te stellen als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Dit heeft geen gevolgen voor de plannen en timing van het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer.

Het is verschrikkelijk wat de mensen in Oekraïne overkomt

Burgemeester Van Beek: “Het is verschrikkelijk wat de mensen in Oekraïne overkomt. In onze gemeente hebben al Oekraïense vluchtelingen onderdak gevonden bij gastgezinnen. Heel fijn dat we met ons oude gemeentehuis een grotere groep mensen een fijn en veilig onderdak kunnen bieden, op deze plek midden in ons dorp.”

Aanpassingen

In het gebouw zijn al veel voorzieningen aanwezig, zoals af te sluiten kamers, een grote gezamenlijke keuken, ruimtes om elkaar te ontmoeten en toiletten. Er komen nog douches en andere voorzieningen. Vanaf deze week beginnen de aannemers met de aanpassingen die moeten gebeuren. Omwonenden van het oude gemeentehuis, particulieren en bedrijven, hebben persoonlijk bericht ontvangen met een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst.

Burgemeester Marijke van Beek. Foto: Wikipedia

Fasegewijze aanpak

Het oude gemeentehuis biedt ruimte aan zo’n 150 mensen. Het doen van de benodigde aanpassingen gebeurt in fases. Als eerste wordt een groot deel van de benedenverdieping gereedgemaakt. Hier kunnen zo’n 60 tot 70 mensen wonen. De gemeente kiest voor deze aanpak, omdat op deze manier de opvang van de eerste vluchtelingen op korte termijn mogelijk is. En ook omdat het onzeker blijft wanneer en hoeveel vluchtelingen naar Wijchen komen.

De verwachting is dat de voorbereidingen enkele weken duren. De gemeente is verantwoordelijk voor het geschikt maken en inrichten van de locatie: van keuken, sanitair tot aan meubilair en gebruiksartikelen. Maar ook voor het zorgen dat er aanspreekpunten zijn, catering aanwezig is, de was gedaan kan worden, er eventuele beveiliging is op de locatie en dat er coördinatie is van alle hulp en nog veel meer.

MeerVoormekaar

Het is op dit moment nog niet duidelijk of het nodig is om naast het oude gemeentehuis, ook gebruik te maken van de andere locaties.

Het is belangrijk dat de vluchtelingen hun weg kunnen vinden en zoveel mogelijk kunnen meedraaien in de maatschappij

Burgemeester Van Beek: “We werken samen met welzijnsorganisatie MeerVoormekaar, vrijwilligers en andere partners om de vluchtelingen een veilige en fijne plek te bieden. Het is belangrijk dat ze hun weg kunnen vinden en zoveel mogelijk kunnen meedraaien in de maatschappij. Dit betekent dat niet alleen de huisvesting goed geregeld moet worden, maar ook toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, dagbesteding of werk. We ontvangen veel berichten over allerlei lokale initiatieven om hulp te bieden. Wij zijn hier heel dankbaar voor. Dit toont de medemenselijkheid en saamhorigheid van onze inwoners. Dit is de kracht van Wijchen.”

Mensen die (ook) hulp willen bieden, kunnen dit doen via het e-mailadres [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen