Woningen CPO de Rivierduin in Bergharen opgeleverd

De woningen van de Rivierduin in Bergharen
De woningen van de Rivierduin in Bergharen
Foto: Gemeente Wijchen

De 12 woningen van CPO-vereniging de Rivierduin in Bergharen zijn gisteren, vrijdag, opgeleverd. De Rivierduin heeft op een historische woonplek een nieuwe buurt ontwikkeld. Niet alleen de woningen zijn opgeleverd, ook de nieuwe buurt zelf is zo goed als gereed.

Het moment werd gemarkeerd door de onthulling van het straatnaambord Rivierduin. In januari 2021 werd begonnen met de werkzaamheden voor het bouwklaar maken van het terrein tussen de Molenweg en de Wijksestraat in Bergharen.

‘Ontzettend trots’

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Bas Bruisten, voorzitter van de Rivierduin en bewoner, is blij met het uiteindelijke resultaat. “Het is zover! De oplevering van onze nieuwe wijk, Rivierduin. Een geweldig resultaat, waar we ontzettend trots op zijn.”

De Rivierduin is in haar werk aan de plannen bijgestaan door het bureau BIEB, Bouwen In Eigen Beheer, dat gespecialiseerd is in CPO.

Wethouder Gerrits (2e van rechts): ‘CPO de Rivierduin heeft de weg voor andere initiatieven in Wijchen vrijgemaakt.” Foto: Gemeente Wijchen

Leefbaarheid

Wethouder Geert Gerrits vertelde: “We juichen dit soort kleinschalige initiatieven toe en werken hier graag aan mee. Mooi om te zien dat mensen zich samen inspannen om een woonproject te ontwikkelen dat aansluit bij de eigen woonbehoeften én passend is binnen de kaders van de gemeente. Zo zijn kwaliteit, duurzaamheid, bijdrage aan de leefbaarheid en diversiteit van het woningaanbod voor ons als gemeente belangrijke voorwaarden.”

Betrokkenheid

Eind 2018 werd een intentieovereenkomst getekend tussen de gemeente Wijchen en Vereniging de Rivierduin. Gerrits zegt dat aan het begin van het project er duidelijke afspraken zijn gemaakt. “Dit heeft ervoor gezorgd dat het hele project voorspoedig verliep. En het levert meer op dan alleen nieuwe woningen. Samen bouwen aan je eigen woningen en buurt zorgt voor meer betrokkenheid; bij elkaar en bij je woonomgeving.”

CPO-initiatieven

De Rivierduin is het eerste CPO-project in de gemeente Wijchen. De gemeente heeft de grond verkocht aan de leden van de vereniging. “Een goed voorbeeld doet goed volgen”, zegt Gerrits. “Inmiddels zijn er nog 6 CPO-initiatieven bij gekomen in de verschillende kernen van de gemeente Wijchen. CPO de Rivierduin heeft de weg hiervoor vrijgemaakt. We werken bij de andere CPO’s op een vergelijkbare manier.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen