AWC 90 jaar | Moeilijke tijden op De Wychert

AWC kende in de rijke geschiedenis vele degradaties, maar ook vele promoties.
Foto: archief sv AWC

Sv AWC, of in de volksmond AWC, bestaat op 28 april precies 90 jaar en dat wordt komend weekend al groots gevierd. In de aanloop naar dat feestweekend belichten wij op wijchen.nieuws.nl in diverse artikelen de geschiedenis van Wijchens oudste nog bestaande voetbalclub. Vandaag deel 2: Promoties en degradaties.

De fusie met Alverna in 1945 hield niet lang stand; 3 jaar later kwamen de twee clubs er niet uit wat betreft samenstelling van het bestuur en eerste elftal. Alverna ging verder onder de eigen naam en het oude Eendracht behield de naamrechten van AWC. Die club ging voetballen aan de Nieuweweg en verhuisde onder voorzitter Piet Verheijen, een broer van zijn voorgangen Hent, naar sportpark De Wychert aan de Leemweg.

Nieuw clubhuis

In de jaren zestig groeide AWC verder en werd onder aanvoerder van Ben Bruins een nieuw clubhuis gebouwd dat in 1967 geopend werd. Jan Straten werd 4 jaar later voorzitter, een functie die hij 15 jaar zou vervullen.

Eigen jeugd

Na een promotie degradeerde AWC tweemaal, waardoor het in de derde klasse terechtkwam. In 1980 keerde de Wijchense club terug naar de tweede klasse.

Vanaf de jaren zeventig werd meer de focus gelegd op de eigen jeugd en in de jaren daarna begon de club er de vruchten van te plukken. AWC wist in 1987 weer te promoveren naar de eerste klasse.

Ondanks de degradaties bleven de supporters altijd hoop houden. Dat bewijst deze carnavalskar voor de optocht in 1992. Rechts Martijn Derks (huidig gemeenteraadslid) voor de kar die is gemaakt door zijn vader Frans, de latere voorzitter van AWC. Foto: archief sv AWC

Degradaties

Thijs Giesbers werd in 1986 de nieuwe voorzitter en zou dat 9 jaar blijven. Aan het begin van de jaren negentig ging het sportief niet voor de wind op De Wychert. Het eerste elftal degradeerde in rechte lijn naar de tweede klasse, de derde klasse en de vierde klasse. De supportersvereniging hield op te bestaan. Toch promoveerde AWC weer naar de derde klasse. Giesbers werd als voorzitter opgevolgd door Bryan Rookhuijzen.

Het jaar 1996 betekende ook weer een degradatie, opnieuw naar de vierde klasse. In 1998 werd Hans van Duinen voorzitter en 2 jaar later Theo Binnendijk.

Foto: archief sv AWC

In het nieuwe millennium ging het sportief weer beter, met achtereen promoties naar de derde klasse en de tweede klasse.

Zie ook
Deel 1: De oprichting
Volgende keer deel 3: Samen één, samen beter

Dit is een enigszins aangepaste versie van het artikel dat te lezen is op de site van sv AWC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina of krijg gratis onze
dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Reacties

Cookieinstellingen