Lintjesregen in Kasteel Wijchen

(vl.n.r.) Van Bergen, Van Haeften, Van den Broek, Hermsen, Van Raamsdonk, Coolen en de burgemeester.
(vl.n.r.) Van Bergen, Van Haeften, Van den Broek, Hermsen, Van Raamsdonk, Coolen en de burgemeester.
Foto: Broer van den Boom

Zes inwoners van de gemeente Wijchen hebben vandaag een lintje opgespeld gekregen door burgemeester Marijke van Beek. De gedecoreerden waren met een smoes naar de bijeenkomst in Kasteel Wijchen meegenomen. Zij zijn benoemd in de Orde van Oranje-Nassau.

Annie van Bergen-Pothoven, Theo van den Broek, Thekla Hermsen-Laurant en Ank Coolen-van Sonsbeek ontvingen een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Henk Van Haeften en Frans van Raamsdonk zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Johanna Gerritdina (Annie) van Bergen-Pothoven uit Wijchen

Zij heeft zich altijd op een betekenisvolle manier veelvuldig ingezet voor de samenleving. En niet alleen bij activiteiten rondom school- en sportactiviteiten van haar (klein)kinderen. In 1982 werd zij lid van de belastingservice FNV. Haar affiniteit met fiscale zaken werd al snel opgemerkt. Naast haar taak al ‘invuller’, volgde een vierjarige opleiding tot instructeur. Inmiddels vervult zij ruim 25 jaar deze vrijwilligersfunctie bij de FNV. Werkzaamheden als coördinator en budgethouder voor de werkgroep Wijchen en Nijmegen zijn daaraan toegevoegd. Sinds 2011 is Annie van Bergen-Pothoven actief betrokken bij de activiteiten voor de leden van de Protestantse Gemeente Rivierenland Oost. Decoranda is in mei 2012 bevestigd in het ambt als diaken. Ze is breed inzetbaar en werkt oplossingsgericht. In 2015 heeft zij de ledenadministratie van seniorensportvereniging Oud-Fit op zich genomen.

Theodorus Johannes Martinus Maria (Theo) van den Broek uit Wijchen

Hij heeft zich sinds 2013 op een doortastende en zeer gedreven wijze ingezet voor Stichting Bultersmekke Assistancedogs. De jaren daarvoor doneerde hij aan een soortgelijke organisatie in België. Hierbij laat hij zich niet hinderen door zijn fysieke beperking. Die stimuleert hem juist om voor anderen iets te betekenen. Hij is een inzamelingsactie voor plastic doppen gestart. Hij creëert inzamelingspunten, is vindingrijk in het zoeken naar nieuwe donateurs, haalt de doppen zelf op, zoekt vrijwilligers voor het sorteren; sorteert zelf ook veelvuldig en organiseert gratis opslag en vervoer. Het aantal ingezamelde doppen overstijgt die van andere (landelijke) inzamelingsacties. In 2020 in totaal 20,7 ton aan doppen. Tot 1 april 2021 ging al 11,8 ton naar het bedrijf dat ze recyclet. De gehele opbrengst komt ten goede aan de opleiding van de assistentiehonden. Deze honden vergroten de zelfredzaamheid van mensen met een beperking aanzienlijk. Mede door de intensieve inzamelingsactie van Van den Broek zijn inmiddels tientallen mensen met een fysieke of psychische beperking voorzien van een gecertificeerde assistentiehond.

Thekla Katharina Maria (Thekla) Hermsen-Laurant uit Bergharen/Wijchen

Zij heeft zich bijna 50 jaar op een betekenisvolle manier ingezet voor de gemeenschap in Bergharen en omgeving. In 1974 was zij betrokken bij de oprichting van peuterspeelzaal ’t Harlekijntje in Deest. Ook volgde ze diverse benodigde cursussen en werkte 8 jaar 2 ochtenden in de week als vrijwillig hulphouder. Begin jaren tachtig maakte ze 3 jaar deel uit van het oprichtingsbestuur van De Zonnebloem, afdeling Bergharen-Hernen-Leur. In 2012, heeft zij zich opnieuw als bestuurslid aangemeld, tot 2016 in de functie van secretaris. Momenteel verzorgt zij voornamelijk bezoekwerk aan haar vaste gasten. Ook was Hermsen-Laurant 40 jaar vrijwilligster voor de Sint Anna kerk van Bergharen e bij aanvang in 1982 medeoprichtster van de liturgiegroep. Van 1991 tot 1998 nam zij actief deel aan de lectorengroep. Daarnaast was decoranda lid van de avondwakegroep. Ze verzorgde de voorbereiding van bloemstuk tot misboekje en was voorganger bij de gebedsdienst. Van 2016 tot 2019 heeft zij ook als vrijwilliger ambachten voor Geldersch Landschap & Kasteelen gewerkt.

Adriana Maria Theresia Theodora (Ank) Coolen-van Sonsbeek uit Wijchen

Vanaf 1992 was zij betrokken bij de schoolactiviteiten van haar kinderen. Onder andere in de rol van voorleesmoeder en klassenouder. Daarnaast verzorgde zij jarenlang de wekelijkse nieuwsbrief. Bijzonder is dat zij ook ná het vertrek van haar kinderen op de Paulusschool actief bleef. Een volledig nieuw documentatiesysteem voor leerlingen en leerkrachten is door haar ontwikkeld. In 1995 sloot ze aan bij het bestuur van Wijkvereniging Wijchen-Noord en was tot 2006 penningmeester. Ook was zij vanaf 2003, 14 jaar lang, 1 tot 2 dagdelen per week als vrijwilligster te vinden in de mediatheek van het Maaswaal College in Wijchen. Zij wordt omschreven als een toegewijd en consciëntieus vrijwilligster. In 2015 ging Coolen-van Sonsbeek aan het werk in het winkeltje in woon-zorgcomplex De Meander. Daarnaast verzorgt zij inmiddels ook diverse administratieve taken. In 2017 heeft zij de ledenadministratie van de countrylinedancegroep opgepakt. En sinds 2018 verzorgt ze een complexe taak voor Buurtbusvereniging Rijk van Nijmegen. Verdeeld over 6 buurtbuslijnen maakt zij een sluitend en werkbaar basisrooster voor zo’n 160 vrijwilligers, rekening houdend met meldingen van verhindering en achtervang voor zieken. Naast alle genoemde vrijwilligerstaken heeft zij in de periode 2000 tot april 2017 wekelijks een dag voor haar hoogbejaarde moeder gezorgd.

Hendrikus Rutgerus (Henk) van Haeften uit Wijchen

Hij werd in 1992 lid van de werkgroep die jaarlijks een sponsorloop organiseerde voor de leerlingen van de Paulusschool. De sponsorloop werd steeds succesvoller. De opbrengsten namen toe en de gekozen goede doelen werden meerjarige projecten. Op 6 juni 2001 is Stichting Paulus Mundial opgericht. De stichting ondersteunt kleinschalige ontwikkelingstrajecten voor kansarme kinderen in India, waaronder de realisatie van een school in Ongole in 2006. Decorandus is nog altijd secretaris in het bestuur. In 2002 was hij directeur van de Paulusschool. Hij maakte er zijn levenswerk van om de wijk te betrekken bij het onderwijs. Met als resultaat een multifunctionele accommodatie in Wijchen-Noord; Noorderlicht werd in april 2008 officieel in gebruik genomen. Vanaf dat moment werken de 3 hoofdgebruikers – Paulusschool, De Eerste Stap en Wijkvereniging Wijchen-Noord – samen aan de ontwikkeling van de Brede School. In 2014 werd hij na zijn pensionering lid van het bestuur van Stichting Beheer en Exploitatie Brede school Noorderlicht. Hij onderhoudt de Noorderlicht-moestuin, is sinds 2016 secretaris van Wijkvereniging Wijchen-Noord en sinds 2019 voorzitter van Stichting Weijkpark, een initiatief om in park Noord een veilige speel- en ontmoetingsplek te creëren met een kleinschalige kinderboerderij. Daarnaast is hij ‘mannen met pannen’ gestart. Maandelijks brengt hij alleenstaande mannen bijeen en bereiden zij een gezamenlijke maaltijd voor. Na actieve managementjaren in het Wijchens onderwijs werd decorandus in 2010 aangesteld als coördinator kunst- en cultuureducatie voor de basisscholen in de gemeenten Wijchen en Beuningen. In deze functie was hij ook betrokken bij de oprichting van het Junior Technovium Wijchen, een centrum voor wetenschap en techniek ter bevordering van het basisonderwijs/vmbo. Vanaf 2009 organiseert het Junior Technovium Wijchen jaarlijks een techniekdag. Vanaf 2015 maakt hij deel uit van de werkgroep en is betrokken bij de organisatie. Daarnaast is Van Haeften sinds 2011 secretaris en penningmeester binnen de PvdA in Wijchen. Sinds mei 2019 is hij voorzitter van de Wijchense Wereldwinkel. Met grote voortvarendheid geeft hij gestalte aan het vrijwilligersbeleid, is lid van de pr-groep en had zitting in de Kerngroep Fairtrade als vertegenwoordiger van de Wereldwinkel. Het behalen van de titel Fairtrade Gemeente wordt mede aan de voortvarendheid en netwerk van de decorandus toegeschreven.

Franciscus Martinus Johannes (Frans) van Raamsdonk uit Wijchen

Decorandus heeft beroepsmatig gewerkt binnen de verzekeringsbranche en de bankwereld. Zij kennis op het financiële vlak deelt hij in de bestuursfunctie van penningmeester binnen diverse organisaties. Vanaf 1981 zit hij in het bestuur van Stichting Buitenkans die kansen biedt aan mensen die minder mogelijkheden hebben dan anderen. Van 1985 tot 1997 was de Van Raamsdonk penningmeester van MKB Wijchen, toen nog KNOV Wijchen geheten. Hierna werd hij voorzitter van tennisvereniging LTV Vormer en was tot 2016 actief lid van de sponsorcommissie. Vanaf de oprichting is Van Raamsdonk nauw betrokken bij Spirit First, een organisatie voor gezondheid en bewustzijnsontwikkeling; hij is penningmeester. Daarnaast ontwikkelde zich Stichting Integraal Herstel en ook van deze organisatie behartigde hij de eerste jaren de financiële zaken. Enkele leden van het bestuur hebben het initiatief genomen een ideologische ecowijk in Nederasselt te realiseren. Ook bij deze stichting was Van Raamsdonk vanaf het begin actief betrokken als bestuurslid. In de periode 2011 tot 2019 was decorandus penningmeester voor STAG/Hypericon, een stichting ter bevordering van de antroposofische geneeskunst in Nijmegen. Sinds 2016 is Van Raamsdonk voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex waar hij woont.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen