Veiligheidsregio: aandacht voor vitale voorzieningen 

Foto: Pixabay

Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geeft deze maand aandacht aan voorzieningen als water, verwarming, licht en internet. Vitale voorzieningen horen bij het dagelijks leven, maar we zijn er ook van afhankelijk. Het uitvallen van één of meer voorzieningen kan flinke overlast geven.

Kleine of kortdurende uitvallen van elektriciteit, water of gas worden door de nutsbedrijven relatief makkelijk opgelost. Nutsbedrijven als Liander en Vitens beschikken over noodplannen voor het geval er een storing is.

Hulpdiensten

Hulpdiensten komen in beeld bij een grootschalige of langdurige uitval van een of meerdere nutsvoorzieningen. Gemeenten, veiligheidsregio’s en de nutsbedrijven bereiden zich voor op dit risico. Daarbij proberen ze tijdens een mogelijke uitval de (ernstige) gevolgen voor inwoners zoveel mogelijk te beperken.

Stroomuitval

In het geval van langdurige stroomuitval bepalen Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, de getroffen gemeente en het nutsbedrijf samen welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Ook bij langdurige uitval van drinkwater worden noodvoorzieningen getroffen. Zo kunnen in gemeenten tijdelijke distributiepunten voor drinkwater worden opgezet.

Crisiskanalen

De overheid wil bij een incident de inwoners snel en zo goed mogelijk informeren. Dat gebeurt via de crisiskanalen van de VRGZ, NL-Alert  en via de website van de gemeente. Informatie over welke maatregelen men kan nemen om je voor te bereiden op eventuele uitval van nutsvoorzieningen, zijn te vinden op www.vrgz.nl.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen