‘Ik ben altijd benieuwd geweest naar de slachtoffers’

Foto: wijchen.nieuws,nl/Sjaak Arntz

Sjaak Arntz uit Bergharen is elk jaar betrokken bij de jaarlijkse herdenking van de oorlogsslachtoffers. Dat heeft er dit jaar toe geleid dat hij een boekje heeft samengesteld: Oorlogsslachtoffers – in en vanuit de oude gemeente Bergharen.

“Vanaf het moment dat ik op verzoek van het Oranje Comité van Bergharen de jaarlijkse herdenking van de oorlogsslachtoffers heb mogen organiseren, ben ik benieuwd naar die slachtoffers”, zegt Arntz.

Binding

“Steeds heb ik geprobeerd om meer van hen te weten te komen, een beeld van hen te krijgen en hen een gezicht te geven”, vertelt Arntz. “Uiteindelijk heb ik meer dan twintig personen gevonden die op enigerlei wijze een binding hebben gehad met Bergharen, Hernen en Leur.”

Ik hoop dat het boekje een monument voor hen mag zijn

In het 64 pagina’s tellende boek Oorlogsslachtoffers – in en vanuit de oude gemeente Bergharen staan de namen van de door Arntz gevonden personen en de nodige foto’s. “Ik hoop dat het boekje een monument voor hen mag zijn.” Het voorwoord werd geschreven door de zoon van burgemeester Luske.

Sjaak Arntz. Foto: LinkedIn

Jacques Luske

Jacques J.C.M. Luske was de burgemeester van Bergharen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij protesteerde regelmatig tegen het Duitse gezag en hielp actief mee aan het beschermen van onderduikers. Tijdens een razzia werd een aantal onderduikers opgepakt, die na martelingen toegaven dat Luske had bemiddeld bij het onderduiken. Op 6 maart 1944 wordt Luske gearresteerd door de Duitsers. Uiteindelijk kwam hij terecht in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij op 27 december 1944 op 43-jarige is overleden.

Eerste exemplaar

Na afloop van de dodenherdenking op 4 mei zal het eerste exemplaar van het boekje aan burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Wijchen worden uitgereikt en worden 40 exemplaren van het boekje te koop aangeboden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen