Hoorcollege in de bibliotheek over zwarte gaten

Foto: EHT Collaboration

De eerste ‘foto’ van het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg is een feit. Arno Krielen geeft donderdag 19 mei een hoorcollege over zwarte gaten in de Bibliotheek Wijchen.

Een team van meer dan 300 wetenschappers presenteerde afgelopen week de afbeelding van Sagittarius A* op meerdere gelijktijdige persconferenties. De door een computer samengesteld afbeelding is gemaakt door de wereldwijde samenwerking binnen de Event Horizon Telescope (EHT), een wereldwijd netwerk van acht radiotelescopen, die samen een virtuele telescoop ter grootte van de aarde vormen. Nederlandse astronomen en technici van onder andere de Radboud Universiteit in Nijmegen maken deel uit van de EHT-samenwerking.

Hoorcollege

Maar wat is een zwart gat? Hoe ontstaan ze? Hoe kunnen ze worden waargenomen? En wat zou er gebeuren als je met je ruimteschip in de buurt van een zwart gat zou komen? Zwarte-gatenfanaat Arno Krielen uit Woezik geeft antwoord op al deze vragen en vertelt meer over deze bizarre objecten in het heelal tijdens een hoorcollege in de Bibliotheek Wijchen.

Aanmelden

Het hoorcollege is op donderdag 19 mei, begint om 19.30 uur en is toegankelijk voor leden en niet-leden van de bibiliotheek. Aanmelden kan via de website.

 

Reacties

Cookieinstellingen