Volkelse F-16’s oefenen tot eind van de week

Foto: Ministerie van Defensie

Menigeen zal in de afgelopen week gemerkt hebben dat er veel militair vliegverkeer is. F-16’s van Vliegbasis Volkel zijn namelijk bezig met de Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Hierbij vechten twee of meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd met elkaar. De oefening duurt tot en met vrijdag 20 mei.

Tijdens het tactische luchtgevecht worden zeer korte bochten gedraaid om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Om zo licht mogelijk te zijn, wordt gevlogen zonder de twee externe brandstoftanks die normaal gesproken onder de vleugels hangen. Dat is de reden dat onze F-16’s getankt moeten worden boven de Noordzee omdat ze anders na aankomst al snel weer terug moeten keren.

Tankvliegtuigen

De gevechtsoefening gebeurt hoog in de lucht tussen de 2 en 22 kilometer in gecontroleerd militair oefengebied. Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om de F-16’s op te wachten boven de Noordzee en bij te tanken voor, tijdens en na hun BFM-training.

Rommelend geluid

Op enkele data is er vooralsnog geen tankercapaciteit beschikbaar en zijn de gevechtsvliegtuigen genoodzaakt hun training boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Brabant en Vliegbasis Volkel aangewezen. Daarom kan dan hoog in de lucht een rommelend geluid hoorbaar zijn.

Noordzee

De Volkelse F-16’s vertrekken 3 keer per dag voor hun BFM-missies. Als er tankvliegtuigen beschikbaar zijn, vliegen de F-16’s van Vliegbasis Volkel meteen door naar de Noordzee. Eenmaal in het oefengebied aangekomen worden de gevechtsvliegtuigen in de lucht bijgetankt door de tankvliegtuigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen