‘Soms is het echt beter om hulp te zoeken’

Foto: Pixabay

Uit onderzoek van de GGD Gelderland-Zuid blijkt dat het middelbare scholieren minder goed gaat dan voor de coronacrisis. Jeugdverpleegkundige Ilse van Wijk van GGD Gelderland-Zuid:  “Uit het onderzoek blijkt dat de coronaperiode voor de meeste jongeren ingrijpend is geweest. Dat herken ik.”

Gelukkig blijkt uit dit onderzoek ook dat de meeste jongeren voldoende veerkracht hebben, namelijk 79 procent. Van Wijk: “Ze herstellen zich na een moeilijke periode. En meer dan de helft van de jongeren geeft aan vertrouwen te hebben in de toekomst. Voor de meeste jongeren gaan de negatieve gevolgen van de coronacrisis dus gelukkig vanzelf voorbij. Steun en aandacht vanuit thuis en school is hierbij belangrijk.”

Kwetsbare groep

Een kwetsbare groep is uit balans. Van Wijk: “Voor een deel van de jongeren is dit niet het geval. Ik ervaar in mijn contact met jongeren en scholen dat de kwetsbaarste jongeren nog verder uit balans zijn geraakt. Dit zijn met name jongeren met psychosociale problemen zoals gevoelens van eenzaamheid of boosheid. Jongeren met een moeilijke thuissituatie. Of jongeren die slecht kunnen omgaan met tegenslag.”

Jouwggd.nl

Van Wijk adviseert jongeren die het moeilijk hebben om gevoelens niet voor zichzelf te houden. “Erover praten of het opschrijven kan opluchten. Op www.jouwggd.nl staat veel informatie voor jongeren. Jr kunt daar anoniem chatten en vragen stellen via de e-mail aan een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Maar soms is het echt beter om hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld via school, de huisarts of bij de jeugdverpleegkundige van de GGD.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen