UPDATE: Zelfde strafeis in hoger beroep pakketbezorger

Foto: Edward Lich/Pixabay

Ook in hoger beroep heeft pakketbezorger Tarik O. (20) uit Woerden een gevangenisstraf van 7 jaar plus tbs met dwangverpleging horen eisen voor het doodrijden van 42-jarige Sebastiaan Theloosen uit Wijchen. Dinsdag 7 juni diende in Arnhem de hogerberoepszaak.

Op 24 november 2020 liet het slachtoffer samen met zijn vrouw de hond uit in de wijk Ververt. De man sprak de verdachte, die op dat moment als pakketbezorger aan het werk was, aan op zijn snelheid in de woonwijk en er ontstond een woordenwisseling. Op het moment dat het slachtoffer voor de bestelauto ging staan om een foto van het kenteken te maken, gaf de verdachte vol gas en reed Theloosen aan. De Wijchenaar werd een stuk meegesleurd op de motorkap om vervolgens te vallen en te worden overreden. De pakketbezorger stopte en reed achteruit nog eens over Theloosen heen, die ter plaatse overleed aan zijn ernstige verwondingen. Vervolgens stak O. zijn middelvinger op naar de vrouw van het slachtoffer en ging verder met zijn route.

Jeugdstrafrecht

De rechtbank veroordeelde verdachte in eerste aanleg voor doodslag en legde een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging (niet gemaximeerd)  op, gelijk aan de eis van de officier van justitie. De verdachte is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. In hoger beroep gaat het opnieuw om de vraag of verdachte toerekeningsvatbaar is en of hij als jeugdige moet worden berecht.

De advocaat-generaal liet in het requisitoir weten geen enkele aanleiding te zien om het strafrecht voor jeugdigen toe te passen; verdachte was ten tijde van de feiten meerderjarig en zijn persoonlijke omstandigheden voldoen niet aan de criteria die gebruikt worden bij het toetsen van de vraag of jeugdstrafrecht van toepassing is. Tevens benoemde de advocaat-generaal de ernst van het delict en het onvoorstelbare leed dat verdachte heet veroorzaakt.

Persoonlijkheidsstoornis

Deskundigen concludeerden dat bij verdachte sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met psychopathische trekken. “De persoonlijkheidsstoornis die is vastgesteld, is verankerd in de persoonlijkheid van verdachte. Die vraagt om een langdurige behandeling. Dit is ook in het belang van de maatschappij. Verdachte kan niet zonder voldoende behandeling weer op straat komen, gelet op het hoge recidiverisico. Die behandeling kan – zo is door de deskundigen uitgebreid gemotiveerd –  niet in een ander kader dan in die van tbs met dwangverpleging. [..] Al met al brengt mij dat tot de conclusie dat het vonnis van de rechtbank op juiste gronden is gewezen en eis ik dus een straf die gelijk is aan de straf die in eerste aanleg is opgelegd”, aldus de advocaat-generaal.

Over een maand volgt de uitspraak in de hogerberoepszaak.

(bron: Openbaar Ministerie)

Zie ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen