Dit jaar wordt geen snoeisel opgehaald door Taxus Taxi

Foto: Taxus Taxi

Dit jaar wordt er geen taxusafval opgehaald door de Taxus Taxi. De organisatie zegt ‘met pijn in ons hart’ tot dit besluit gekomen te zijn. Door de gestegen kosten van onder meer gas en diesel is het dit jaar niet haalbaar de inzameling op te starten.

“Ondanks dat de taxusinzameling in 2023 weer zal starten doet het ons pijn om een jaar over te slaan. Wij hadden dit graag anders gezien, vooral voor al onze trouwe donateurs. De inzameling mag dan dit jaar niet doorgaan, de strijd tegen kanker wordt onverminderd doorgezet”, aldus een woordvoerder van de stichting.

In de taxusnaaldjes zit de stof paclitaxel (merknaam Taxol) dat kankerremmend werkt.  Het is de basisgrondstof voor kankerremmende medicijnen. Vorig jaar werd in Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Limburg ruim 300.000 kilo opgehaald waarmee ruim 2700 chemokuren konden worden gemaakt.

Professionele organisatie

De taxusinzameling van het snoeisel van de Taxus Baccata is gestart in 2009. Iedereen die deze haag in de tuin heeft staan kan sinds die tijd het snoeiafval (minimaal één kruiwagen vol) kosteloos door Taxus Taxi laten ophalen. De chauffeurs zijn dan 7 dagen in de week onderweg.

De bekendheid van de taxusinzameling is in de afgelopen jaren zo groot geworden, dat Taxus Taxi is uitgegroeid tot een professionele ANBI-stichting. Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang.

Drogerij

Op het servicekantoor in Cuijk werken gedurende de zomermaanden diverse medewerkers. In Oss bevindt zich de drogerij waar de chauffeurs het taxussnoeisel aan het einde van de dag naartoe brengen. De drogerij verzorgt het drogingsproces en het transport naar het buitenland.

Voldoende medicijn

“Een belangrijk punt dat wij graag aanhalen is dat er op dit moment nog voldoende medicijn voorradig is. Dat wij één jaartje overslaan heeft geen gevolgen voor mensen die afhankelijk zijn van het medicijn”, aldus de organisatie.

Reacties

Cookieinstellingen