Boek over Emanuel en Emilia ‘herontdekt’

Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Er zijn in de loop der tijd veel boeken verschenen over de geschiedenis van Wijchen en Kasteel Wijchen. Op de site van de Vrienden van Kasteel Wijchen is de lijst met aanbevolen literatuur sinds kort uitgebreid met Emanuel van Portugal en Emilia van Nassau.

Dit 284 pagina’s tellende boek van mr. dr. J.L.J van de Kamp is uitgegeven bij Van Gorcum & Comp. Assen in 1980 en is rijk geïllustreerd. Het boek hoort bij de werken uitgegeven door het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, deel VI.

Jeugdjaren

De schrijver heeft een zeer uitvoerig en duidelijk onderzoek gedaan naar het leven van Emanuel (1568-1638) en Emilia (1569-1629) en naar hun familie. Zo worden de jeugdjaren van Emilia in Duitsland beschreven, haar schooljaren, haar komst naar Nederland en haar verblijf in Friesland en haar verblijf in Den Haag als gastvrouw voor prins Maurits.

Uiteraard is er aandacht voor haar huwelijk met Emanuel, en haar verblijf op Kasteel Wijchen.

Kasteel Wijchen

Op 10 juni 1609 kopen prinses Emilia van Oranje Nassau, dochter van Willem van Oranje Nassau, en haar man don Emanuel van Portugal de heerlijkheid en het kasteel, Huys te Wychen. Bij het Huys horen ook een boerenwoning, twee stukken land, een halve vijver (Wijchens meer) en bosland. De pacht brengt jaarlijks 2000 gulden op. Om het geheel te bekostigen, spreekt Emilia een deel van haar moeders erfenis (Anna van Saksen) aan en verkoopt ze voor 9000 gulden haar parelketting.

Het prinselijk paar bouwt op de restanten van de oude burcht een geheel nieuw kasteel in Hollandse renaissancestijl. Vanaf 1614 woont het prinselijk paar en hun 8 kinderen ruim 10 jaar in het kasteel. (bron: Museum Kasteel Wijchen).

Inkijkexemplaar

Belangstellenden kunnen een inkijkexemplaar van Emanuel van Portugal en Emilia van Nassau vinden bij theetuin De Holtsehoek, Houtsestraat 12 in Balgoij. Voor informatie en wie een exemplaar van het boek wil hebben kan contact opnemen via [email protected].

 

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen