Gemeente Wijchen stapt over van Gazprom naar Eneco

Foto: Pixabay

Wijchen en de 15 andere gemeenten van de Groene Metropoolregio stappen voor hun gasleveranties over van Gazprom naar Eneco. Dat is de uitkomst van een aanbesteding, die werd gestart vlak voordat de oorlog in Oekraïne begon.

Het contract heeft een looptijd van 3 jaar en kan daarna nog 4 keer met een jaar verlengd worden. Bijzonder is dat in de komende jaren een steeds groter deel van het aardgas vervangen wordt door groen biogas.

Prijzen

De aanbesteding heeft plaatsgevonden onder lastige marktomstandigheden. De prijzen zijn sinds het najaar van 2021 hoog en sterk wisselvallig. Hierdoor nemen voor energieleveranciers de marktrisico’s toe, waardoor het lastig is om een goede bieding te kunnen doen.

Biogas

Wethouder Joa Maouche van de gemeente Renkum (portefeuillewethouder circulaire regio) zegt: “We zijn blij dat we in deze lastige marktomstandigheden een partij hebben kunnen vinden en dan ook nog een partij als Eneco die onze duurzaamheidsdoelstellingen onderschrijft. We willen als gemeenten in 2030 55 procent minder gas verbruiken én bovendien moet het gas, dat we dan nog gebruiken, voor 100 procent Nederlands groen biogas zijn. Eneco gaat ons hierbij helpen.”

Klimaatneutraal

Bij het groene biogas gaat het om gas dat met behulp van biologische processen (vaak door vergisting) wordt gemaakt en aan dezelfde eisen als aardgas voldoet. Dick Velings, directeur business-to-business van Eneco: “Eneco is blij met de winst van deze aanbesteding. Door de unieke samenstelling van het contract draagt het bij aan ons doelstelling om in 2035 klimaatneutraal te zijn, niet alleen voor onszelf maar ook voor het energieverbruik van onze klanten. Wij zijn de Groene Metropoolregio dan ook dankbaar dat zij deze stap hebben gezet.”

Oproep

De aanbesteding werd reeds half februari gestart en heeft geen directe relatie met de oproep van de regering aan Nederlandse gemeenten om hun Gazprom-contracten te beëindigen, hoewel de uitkomst wel goed binnen dit nationale beleid past. Door het contract met Eneco kunnen de 16 gemeenten van de Groene Metropoolregio in ieder geval per 1 januari 2023 afscheid nemen van Gazprom.

Europese sancties

De Groene Metropoolregio blijft in nauw overleg met de VNG en het ministerie van EZK om de impact van de Europese sancties op het huidige contract te volgen. De insteek is en blijft daarbij zo min mogelijk geld naar Rusland.

Reacties

Cookieinstellingen