Meer dan helft woningen in Wijchen is een rijtjeshuis

Rijtjeshuizen in Wijchen
Rijtjeshuizen in Wijchen
Foto: Google Maps

Van de bijna 8 miljoen woningen in ons land op 1 januari 2021 was 42 procent een rijtjeshuis, dat wil zeggen onderdeel van een blok van tenminste 3 huizen. In Wijchen was dat zelfs iets meer dan de helft: 53 procent.

Landelijk gezien was 36 procent van alle woningen een meergezinswoning, 13 procent vrijstaand en 9 procent een twee-onder-een-kapper, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Wijchen bestaat 16,5 procent uit vrijstaande woningen; 12,2 procent uit twee-onder-een-kapwoningen en 18,3 procent uit meergezinswoningen. In vergelijking met de landelijke cijfers heeft de gemeente dus weinig meergezinswoningen (18,3 om 36 procent).

Vooroorlogs

De huidige woningvoorraad is een erfenis van vele jaren waarin verschillend werd gebouwd, maar ook van (selectieve) sloop en wijzigingen in woningtype door bijvoorbeeld splitsing, samenvoeging en transformaties. Zo is 19 procent (1,5 miljoen) van de huidige woningen vooroorlogs.

Rijtjeshuizen vormen 30 procent van de vooroorlogse voorraad, een veel kleiner aandeel dus dan van de hele tegenwoordige voorraad, terwijl 1 op de 5 van de nog bestaande vooroorlogse woningen vrijstaand is. De meergezinswoningen van voor de oorlog hebben een heel ander karakter dan de moderne van nu: dat zijn voornamelijk boven- en benedenwoningen.

Rijtjeshuis

Dat het rijtjeshuis momenteel domineert, zoals in de gemeente Wijchen, heeft te maken met ontwikkelingen tussen 1945 en 2005. Toen was het rijtjeshuis het best vertegenwoordigd. Vooral in de periode 1965-1985 zijn heel veel rijtjeshuizen opgeleverd die nog altijd bestaan. Meer dan de helft van de woningen uit de overgebleven voorraad uit deze periode is een rijtjeshuis. Het is bovendien het tijdperk waarin de meeste woningen van de huidige voorraad zijn gebouwd.

Meergezinswoningen

In de gemeente Wijchen bestaat 16,5 procent van de woningvoorraad uit vrijstaande woningen. Foto: Google Maps

Het aandeel meergezinswoningen uit de periode 1965-1985 is het kleinst van alle bouwjaarklassen. Bij de nieuwere woningen is het aandeel groter, en bij de nieuwste woningen (bouwjaar 2005-2021) hebben meergezinswoningen met 47 procent de overhand. Het aandeel vrijstaande woningen en twee-onder-kapwoningen is in de voorraad met bouwjaar 1965-1985 ook klein (9,5 respectievelijk 6,7 procent). Bij woningen gebouwd in 2005 en later is dit aandeel nóg kleiner.

Hier een artikel over de wijk Valendries, de oudste wijk van Wijchen en het eerste uitbreidingsplan na de oorlog in Wijchen. Het verscheen eerder op wijchen.nieuws.nl.

Reacties

Cookieinstellingen