Laat hond niet in stilstaand water zwemmen

Foto: Pixabay

Meldpunt 144, het meldnummer voor dierenmishandeling, waarschuwt om honden niet in stilstaand water te laten zwemmen, vanwege het gevaar van botulisme.

Ondiep, stilstaand water wordt te snel warm en dat bevordert de ontwikkeling van de botulismebacterie. Vooral als de buitentemperatuur gedurende en aantal boven de 25 graden blijft, zoals de afgelopen week.

Botulisme

Botulisme wordt veroorzaakt door hetzelfde gif dat wordt gebruikt bij een Botox-behandeling. Het zorgt voor een blokkade van de signaaloverdracht van zenuw naar spier. Een dier dat te veel gif binnenkrijgt, raakt verlamd.

Verschijnselen

De eerste verschijnselen worden meestal na een halve dag tot 3 dagen zichtbaar, maar het kan 2 tot 8 dagen duren tot de problemen maximaal zijn. De symptomen zijn misselijkheid, overgeven en diarree, moeheid en algehele zwakte, stijf lopen, spierslapte of verlamming en problemen met poepen en plassen. Uitdroging en moeite met ademen kunnen tot het overlijden leiden.

Dierenarts

Wie deze verschijnselen bij zijn huisdier ziet, kan het beste contact opnemen met de dierenarts, is het advies van Meldpunt 144.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen