Visverbod Berendonck verlengd tot oktober

Foto: Pixabay

Het visverbod bij recreatieplas Berendonck is verlengd tot en met 30 september. Twee weken geleden werd een forse karpersterfte geconstateerd en dit was voor de Hengelsport Federatie en terreineigenaar Leisurelands aanleiding een tijdelijk visverbod in te stellen.

Dit verbod gold tot en met woensdag 17 augustus; nader onderzoek naar de zieke vissen heeft uitgewezen dat het om het koi herpesvirus (KHV) gaat. Het verbod wordt daarom verlengd.

Verspreiding

KHV is een virus dat alleen karpers en koi besmet. Bij een besmetting kan de sterfte oplopen tot 100 procent van het karperbestand. Om dat en mogelijke verspreiding maar andere wateren te voorkomen, is besloten het visverbod te verlengen tot oktober. Na 30 september wordt de situatie opnieuw beoordeeld en gekeken of het visverbod ingetrokken kan worden.

Drager

Het KHV veroorzaakt ziekte bij een watertemperatuur tussen de 15 en 28 graden. Tegen eind september zal de watertemperatuur zakken en het virus waarschijnlijk niet meer zorgen voor zieke vissen. Dit betekent niet dat het virus dan helemaal is verdwenen; vissen kunnen nog steeds drager zijn en in een later stadium, bijvoorbeeld wanneer de watertemperatuur oploopt of er stressfactoren optreden, alsnog ziek worden. Dit kan zelfs tot ruim 2 jaar nadat een KHV-uitbraak heeft plaatsgevonden.

Volksgezondheid

Het KHV is niet te behandelen. Het nemen van maatregelen om de vissen te beschermen heeft nu geen nut. Vrijwilligers van HSV De Sportvisser verzamelen momenteel de dode karpers en voeren deze af. Het virus heeft geen  gevolgen voor de zwemwaterfunctie of volksgezondheid.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen