Lucretia Starke wint eerste Suyderhoud Award

Lucretia Starke
Lucretia Starke
Foto: Batenburg Baroque

Sopraan Lucretia Starke heeft de eerste Suyderhoud Award gewonnen. Deze prijs voor aanstormend talent werd zondagavond na het slotconcert van Batenburg Baroque uitgereikt in de Oude Victor-kerk.

De andere gegadigden voor de aanmoedigingsprijs waren Noëlle Drost (sopraan) en Arturo den Hartog (countertenor).

Conservatorium

Lucretia Stark komt uit Suriname en studeert nu aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De liefde voor klassieke muziek kwam al vroeg. Toen ze 9 was werd ze door haar moeder ingeschreven op de Kathedrale Koorschool Suriname. “Daar is mijn passie voor klassieke muziek begonnen.”

Serene geluid

De jury had het niet gemakkelijk, vertelt Judith Steenbrink, organisator van Batenburg Baroque. “Uiteindelijk kreeg zij de meeste stemmen. De jury vond vooral dat zij met haar serene geluid dicht bij zichzelf bleef. Een eerste advies dat we gaven was eigenlijk om als trio verder te gaan. De drie finalisten zongen zo prachtig samen.”

Als winnaar van de Suyderhoud Award ontvangt Starke een geldprijs van 1500 euro. Daarnaast komt zij terug om in Batenburg en omgeving schoolconcerten te geven. “Onderdeel van de prijs is ook een ontmoeting met een idool, iemand waar ze tegenop kijkt en die ze bewondert. Dat hoeft geen klassieke zanger te zijn, dat kan ook een popartiest zijn of een sporter”, zegt Steenbrink.

Opkomst

Terugkijkend op de eerste editie van Batenburg Baroque zegt Steenbrink: “Ik kan het nog niet bevatten. De opkomst was zo ongelofelijk. Bijna alles was nagenoeg uitverkocht. En de medewerking van de mensen hier in Batenburg … Ook de laatste dag kwamen er vrijwilligers ongevraagd helpen met opruimen en dergelijke. Dat had ik echt niet verwacht. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen.”

Volgend jaar

Of volgend jaar (“Iedereen heeft het al over volgend jaar en natuurlijk wil ik dat ook”) weer de Nieuwe Victor beschikbaar is, is nog onzeker. De kerk maakt plaats voor een appartementencomplex, al is nog niet duidelijk wanneer dat gaat gebeuren. “Dat weet ik dus nog niet. Maar er zijn hier en in de directe omgeving ook andere plekken, misschien wel de kasteelruïne.”

Hier een uitvoering eerder dit jaar van Amor io Parto van Giulio Caccini door Lucretia Starke en Holland Baroque.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen