Naam nieuwe burgemeester eind september bekend

Vitrine met ambtsketens in de Burgemeesterskamer in Kasteel Wijchen
Vitrine met ambtsketens in de Burgemeesterskamer in Kasteel Wijchen
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Zoals het er nu naar uitziet is eind september de naam van de nieuwe burgemeester van Wijchen bekend. Begin van de maand september krijgt de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad de namen van de 27 kandidaten te horen die bij de commissaris van de Koning John Berends gesolliciteerd hebben.

“De namen van de mensen die gesolliciteerd hebben, zijn tot nu toe alleen bekend bij de commissaris van de Koning”, zegt Rob Albersnagel (raadslid Kernachtig Wijchen), voorzitter van de vertrouwenscommissie die bestaat uit Titus Burgers (PvdA), Leo Herms (Wijchen Lokaal), Karin Hoogteijling (CDA), Helga Janssen (Kernachtig Wijchen), Miranda Muller (D66), Alice Peters-Vroom (VVD) en Henry Tiemessen (GroenLinks). Wethouder Geert Gerrits is aan de commissie toegevoegd als adviseur.

Profielschets

Op 19 mei heeft de gemeenteraad in een extra vergadering een profielschets vastgesteld. Dat is samengevat in 1 zin: “Onze nieuwe burgemeester moet zich regelmatig laten zien en tijd nemen om een praatje te maken met de inwoners. Een luisterend oor dus! En weet met een authentieke flair mensen en organisaties bij elkaar te brengen en de neuzen in dezelfde richting te krijgen.”

Sollicitanten

Onder de sollicitanten bevinden zich 7 (oud-)burgemeesters, 11 (oud-)wethouders, 1 (oud-)gedeputeerde en 3 (oud-)volksvertegenwoordigers (rijk, provincie, gemeente). De overige kandidaten zijn afkomstig uit diverse disciplines zoals de overheid, zorg of de sector dienstverlening. De leeftijd van de kandidaten varieert van 34 tot 63 jaar. Er zijn 9 vrouwelijke kandidaten.

Rob Albersnagel, voorzitter van de vertrouwenscommissie. Foto: gemeente Wijchen

Selectie

Berends heeft inmiddels een selectie gemaakt van volgens hem geschikte kandidaten. Maar alle kandidaten die hebben gesolliciteerd worden met de vertrouwenscommissie besproken. Er wordt gekeken of de selectie van Berends overeenkomt met de voorkeur van de commissie. Na het gesprek met de vertrouwenscommissie wordt de uiteindelijke selectie vastgesteld. Albersnagel: “Vervolgens worden mensen uitgenodigd voor een gesprek met de vertrouwenscommissie en daarna een tweede gesprek en eventueel een derde gesprek.”

Albersnagel benadrukt dat hij uiterst voorzichtig is met het geven van de juiste data van gesprekken en de locatie waar die gesprekken plaatsvinden omdat vertrouwelijkheid en privacy in dit verband een groot goed zijn en het uiterst pijnlijk is als namen al op straat komen liggen. Dat zou overigens ook geen goede indruk maken op de kandidaten.

Gemeenteraad

De vertrouwenscommissie brengt na de gesprekken advies uit aan de gemeenteraad. Daarbij noemt de commissie welke 2 kandidaten voor benoeming in aanmerking komen. De gemeenteraad bespreekt in een besloten raadsvergadering het advies met de vertrouwenscommissie en stelt de aanbeveling vast met daarop de namen van de 2 beste kandidaten in volgorde van voorkeur. Zoals het er nu uitziet gebeurt dat volgens Albersnagel eind september. Alleen de naam van nummer 1 wordt openbaar gemaakt; de tweede naam blijft geheim.

Benoeming

De aanbeveling van de gemeenteraad wordt gestuurd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, die de als eerste aanbevolen kandidaat laat screenen. Dat betekent dat er onderzoek wordt gedaan naar de betreffende persoon door de AIVD en dat er een fiscaal onderzoek plaatsvindt. De minister draagt de kandidaat voor benoeming voor bij de koning en volgt hierbij in beginsel de voordracht van de gemeenteraad.

De Kroon benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit die daarmee de opvolger wordt van Marijke van Beek die in maart 2020 door de commissaris van de Koning werd benoemd tot waarnemend burgemeester. Naar verwachting treedt de nieuwe burgemeester eind november in functie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen