PvdA wil af van de huidige hondenbelasting

Foto: Pixabay

De PvdA Wijchen voelt er veel voor om de hondenbelasting af te schaffen en wil van het college van burgemeester en wethouders meer details weten over de inkomsten en uitgaven van deze belasting.

In de aanloop naar de behandeling van de Perspectiefnota zei fractievoorzitter Titus Burgers al dat de partij de hondenbelasting wil afschaffen en hij herhaalt dat nu richting de begrotingsvergadering in november.

Kosten-batenanalyse

De PvdA wilde van de financiële meevaller van 3 miljoen die de gemeente over 2021 kon noteren, onder meer de hondenbelasting afschaffen. Een motie van deze fractie, samen met GroenLinks en D66, in de gemeenteraadsvergadering van 7 juli, om voor de begrotingsbehandeling 2023 de raad te informeren over een kosten-batenanalyse hondenbelasting, werd verworpen. Daarom heeft de PvdA nu vragen gesteld aan het college.

Vervolgvragen

“Bij de behandeling van de perspectiefnota in juni heeft de PvdA vragen gesteld over de kosten en baten van hondenbelasting”, zegt Burgers. “De beantwoording geeft aanleiding om een aantal vervolgvragen te stellen. Bij de begrotingsbespreking in november kan de raad dan een afweging maken of hondenbelasting nog in deze vorm geheven moet worden.”

Titus Burgers. Foto: PvdA Wijchen

Aantal honden

PvdA Wijchen wil graag meer details weten over de inkomsten en uitgaven van hondenbelasting. Zo vraagt de fractie aan het college hoeveel honden er in Wijchen onder de hondenbelasting vallen en hoeveel eerste honden er zijn.

In Wijchen moet een hondenbezitter dit jaar per belastingjaar voor een eerste hond 78,65 euro betalen en voor elke volgende hond 144,60 euro. De belasting voor honden die gehouden worden in een kennel bedraagt per belastingjaar, per kennel 339,80 euro.

Ook wil de PvdA weten hoeveel de hondenbelasting het afgelopen jaar heeft opgebracht. Volgens het CBS was dit in 2019 380.000 euro, in 2020 was dit 331.000 euro.

Controles

De hondenbelasting wordt geïnd door Munitax, dat ook de controles uitvoert. Zo zijn bij de controles van juni in de gemeente Wijchen 169 nieuwe honden ‘gevonden’ waarvoor hondenbelasting moet worden betaald. “Wat zijn de kosten van het innen van hondenbelasting en wat kosten Munitax en hondeninspecteurs die huis aan huis controles uitvoeren?”, vraagt Burgers zich af.

Onderhoud

Ook stelt de PvdA vragen over de hondenuitlaatplaatsen die er zijn gekomen op plaatsen waar eerst een plantsoen was: Wat zijn de extra kosten van het onderhoud van hondenuitlaatplaatsen?

De PvdA is overigens niet de enige partij die de hondenbelasting wil afschaffen. Er is, zo zegt Burgers, een meerderheid in de Tweede Kamer die van de hondenbelasting af wil. “Op welke manier anticipeert het college op deze ontwikkeling?”


FEITEN Hondenbelasting
  • Al sinds de middeleeuwen wordt hondenbelasting geheven.
  • Het werd ingevoerd om de overlast van met name zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan.
  • Daarnaast zag de overheid er in de tijd dat de hondenkar als transportmiddel werd gebruikt, een middel in om transportbelasting te kunnen heffen.
  • Tegenwoordig wordt er dikwijls van uitgegaan dat de heffing van hondenbelasting is gerechtvaardigd om de overlast van hondenpoep terug te dringen, vanuit het beginsel de vervuiler betaalt.
  • Er bestaat echter geen direct verband tussen de heffing en de kosten die een gemeente maakt om overlast tegen te gaan. De hondenbelasting is geen zogenaamde bestemmingsheffing. De inkomsten uit hondenbelasting vloeien naar de algemene middelen; de gemeente kan deze middelen naar eigen inzicht gebruiken. (bron: Wikipedia)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen