Gemeente helpt horeca met verduurzamen

Foto: Pixabay

De gemeente gaat horecaondernemers helpen die stappen willen zetten in het verduurzamen van hun horecazaak. Dat kan onder meer betrekking hebben op het energieverbruik en voedselverspilling.

De gemeente werkt hierin samen met de bedrijven Greendish en Sit & Heat. Concrete mogelijkheden om te verduurzamen zijn bijvoorbeeld op een duurzame manier het terrasseizoen verlengen of op de menukaart meer plantaardig voedsel aanbieden.

Lokale initiatieven

Wethouder Nick Derks (Economische zaken): “Als gemeente geloven we erin nauw samen te werken met de ondernemers. We geven een podium aan goede voorbeelden van duurzaam ondernemen en ondersteunen lokale initiatieven. Ik nodig daarom ook horecaondernemers uit om mee te doen.”

Klimaatdoelstellingen

De reden voor deze hulp is dat de gemeente het belangrijk een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen en daarmee de Sustainable Development Goals. Dit zijn doelstellingen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld met de bedoeling om in 2030 een flinke stap verder te zijn met duurzaamheid.

Verwarmde kussens

De gemeenten Wijchen heeft Sit & Heat uit Nijmegenopdracht gegeven om als proef horecaondernemers te helpen hun terras een stuk energiezuiniger te maken. Dit doen zij door verwarmde kussen op de terrasstoelen te leggen.

“De terrasverwarmers verwarmen vooral de buitenlucht en niet de mensen die op het terras zitten. Dat kost onnodig veel energie en geld. Met de verwarmde kussens bespaart de horecaondernemer tot wel 95 procent aan energie. En alle gasten kunnen nog lekker lang op het terras blijven zitten. Ik ben echt enthousiast”, zo zegt wethouder Bea Schouten (energie en klimaat).

Plantaardige gerechten

Greendish adviseert en begeleidt ondernemers om duurzamere en plantaardige gerechten op hun menukaart te zetten. Ondernemers kiezen zelf of zij aan de slag gaan met minder voedselverspilling of verhoging van het plantaardige aanbod.

Aanmelden

Horecaondernemers die mee willen doen kunnen zich tot 17 oktober aanmelden bij Marie-José Dilweg (beleidsadviseur economie & accountmanager), via e-mail [email protected] of telefoon: 06 38 22 15 89.

Het budget dat Wijchen hiervoor heeft vrijgemaakt is eindig; dat wil zeggen dat wie het eerst komt, het eerst maalt.

Adverteren op wijchen.nieuws.nl? Neem dan contact op met Mark Peeters voor de prijzen en mogelijkheden. Zijn

telefoonnummer is: 06-36 45 43 32, zijn e-mailadres: [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen