CDA denkt aan burgerfonds voor hulp minderbedeelden

Foto: Pixabay

Het CDA Wijchen vindt dat de gemeente en andere organisaties gezamenlijke moeten optrekken om zoveel mogelijk huishoudens de komende tijd te kunnen ondersteunen. De christendemocraten denken bijvoorbeeld aan een fonds waar burgers die geen geldzorgen hebben vrijwillig een bijdrage aan kunnen doen.

De gemeente Wijchen is actief in schuldhulpverlening en in het voorkomen van schulden via Inkomensondersteuning en budgetadvies. Daarnaast zijn er in Wijchen verschillende vrijwilligersorganisaties die burgers kunnen helpen met geldzaken en financiën, zoals SchuldHulpMaatje en de diaconie van de kerken.

“Er wordt verwacht dat de komende maanden veel meer huishoudens te maken krijgen met armoede en schulden, onder andere door de flink gestegen energieprijzen”, zegt raadslid Marlien Joosse-de Visser.

Centraal Planbureau

Het CDA baseert zich hierbij op het Centraal Planbureau (CPB). Directeur Pieter Hasekamp zei onlangs: “Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, en dat heeft zijn weerslag op de economie. Er is een groeiend aantal mensen dat nu al nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden.” Een op de 10 kinderen groeit op in armoede, aldus het CPB.

Schuldhulpverlening

Marlien Joosse-de Visser (CDA). Foto: Gemeente Wijchen

Het CDA wil van het college van burgemeester en wethouders weten in hoeverre en op welke manier de gemeente Wijchen (financieel) is voorbereid op een groter beroep van burgers op budgetadvies, inkomensondersteuning en schuldhulpverlening. “In welke mate is het college bereid om de krachten te bundelen met vrijwilligersorganisaties en kerken om armoede zoveel als mogelijk te voorkomen”, zegt Joosse-De Visser.

Fonds

Het CDA vraagt aan het college ook op welke wijze de kracht van de samenleving nog verder kan worden benut. “Denkbaar is om bijvoorbeeld een fonds in het leven te roepen waar burgers die geen geldzorgen hebben vrijwillig kunnen delen van hun overvloed, die vervolgens ten goede kan komen aan hen die ondersteund moeten worden”, aldus Joosse-de Visser.

GroenLinks

 

Henry Tiemessen (GroenLinks). Foto: Gemeente Wijchen

GroenLinks wil van burgemeester en wethouders weten hoeveel personen of gezinnen in Wijchen gebruikmaken van de schuldsanering. De grote prijsstijgingen en hoge energierekeningen zijn voor mensen in de schuldsanering een groot en reëel probleem.

“De grootte van de aflossing van de schulden is gebaseerd op 95 procent van het minimuminkomen, waardoor de kosten voor levensonderhoud nauwelijks op te brengen zijn”, zegt fractievoorzitter Henry Tiemessen.

Kwijtschelding

“Die mensen verliezen bij nieuwe schulden of wanbetaling het uitzicht op al dan niet gedeeltelijke kwijtschelding. Zij kunnen niet terecht bij de bijzondere bijstand. Vanaf november springt de regering bij om de energierekening te betalen. De vraag is echter of dit voldoende is om mensen in de schuldsanering te helpen.”

GroenLinks wil weten wat de gemeente kan doen voor deze bijzondere doelgroep en of de gemeente van plan is deze groep te helpen waar nodig, zodat ze niet uit de schuldhulpregeling vallen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen