Sportclubs nog niet in problemen door energielasten

Sportcentrum Arcus, thuishaven van Trivos, The Flyers en Wyba die samen zorgen voor beheer en exploitatie
Sportcentrum Arcus, thuishaven van Trivos, The Flyers en Wyba die samen zorgen voor beheer en exploitatie
Foto: Google Maps

Op dit moment ervaren sportverenigingen in Wijchen nog geen directe problemen door de stijgende energielasten. Op een vraag van de gemeente hebben acht sportverenigingen met een eigen accommodatie de vragenlijst retour gestuurd; alle geven aan op dit moment geen probleem te ervaren.

Dit antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de CDA dat zich zorgen maakt en zich afvraagt hoe sportverenigingen de prijsstijgingen verwerken.

Vragenlijst

In juli heeft de gemeente een vragenlijst uitgezet onder maatschappelijke organisaties waarin werd gevraagd of zij problemen voorzien door de stijgende energielasten. Omdat de respons niet al te hoog was, is in september alle organisaties een herinnering gestuurd. Daaruit blijkt dat er nog geen directe problemen zijn; wel maken sommige verenigingen zich zorgen voor de langere termijn.

Duurzaamheidslening

Bij de algemene politieke beschouwingen is door het kabinet toegezegd te bekijken of en hoe ook sportclubs in aanmerking kunnen komen voor energiehulp. Op dit moment is nog niet bekend op welke manier dit wordt uitgewerkt. Mocht de steun vanuit de overheid niet toereikend zijn, dan bekijkt de gemeente of en welke mogelijke oplossingen er geboden kunnen worden op het moment dat zich problemen voordoen. Sportverenigingen kunnen volgens het college nu al een beroep doen op een duurzaamheidslening voor de verduurzaming van hun accommodatie. Bij contacten met verenigingen brengt de gemeente de verschillende duurzaamheidsmaatregelen al onder de aandacht.

Hogere contributies

Het CDA wilde ook weten welke mogelijkheden de gemeente heeft indien inwoners te maken krijgen met een verhoging van de contributies door verenigingen. Minima kunnen een beroep doen op de kindregeling (voor inwoners tot 18 jaar) en de geldterugregeling (inwoners vanaf 18 jaar) voor een bijdrage in de kosten van sportdeelname, antwoordt het college. Op het moment dat blijkt dat dit onvoldoende is wordt bekeken welke mogelijke oplossingen er geboden kunnen worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen