Thuis bij Fien trapt af met ‘Restaurants van Morgen’

Thuis van Fien kreeg van wethouder Derks een bordje voor op de gevel.
Thuis van Fien kreeg van wethouder Derks een bordje voor op de gevel.
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Bij restaurant Thuis bij Fien in Wijchen is maandagochtend de aftrap gegeven voor het project Restaurants van Morgen. Dit houdt in dat restaurants meer plantaardige menu’s aanbieden en aan minder voedselverspilling doen.

De provincie Gelderland wil samen met de horeca werken aan een duurzame en gezonde leefomgeving en heeft subsidie voor het project beschikbaar gesteld. Het is onderdeel van het project Gelderland van Morgen.

Verduurzamingskansen

Het project Restaurants van Morgen – waarin provincie Gelderland  en Greendish samenwerken–  maakt inzichtelijk waar voor restaurants de verduurzamingskansen liggen, met natuurlijk behoud van klanttevredenheid. Meedoen levert volgens Yumi Overbeeke, impactcoach van Greendish, veel op: meer kennis, beter inzicht in de bedrijfsvoering én het milieu wordt ermee geholpen.

Gemeente Wijchen

De gemeente Wijchen werkt mee, zegt wethouder Nick Derks, door 12.000 euro voor het project vrij te maken. “We willen als gemeente werken aan verduurzamen en willen de ondernemers hierbij helpen. Ik hoop dat we samen met de provincie die stap voor ondernemers makkelijker kunnen maken. Ik wil de inwoners van Wijchen ook oproepen om kennis te maken met een duurzaam menu.”

Voedselverspilling

Thuis bij Fien-eigenaar De Louw (l) krijgt een gevelbord van wethouder Derks. Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Derks vertelt dat het eigenlijk begon met een e-mail van Kees de Louw, eigenaar van Thuis bij Fien, waarin hij wees op de mogelijkheid om te verduurzamen​ en op Greendish. Dit is een organisatie die horecaondernemers en voedselaanbieders helpt bij verduurzaming van het menu. De Louw zegt ernaar uit te kijken om mee te doen aan het project. “Enerzijds om voedselverspilling te verminderen, anderzijds voor de eiwittransitie, waar we al enkele jaren mee bezig zijn. We willen nu samen met Greendish hiermee verdergaan.”

Het project is bedoeld voor onder meer restaurants, hotels, vakantieparken, attractieparken en wellnesscentra. Mogelijk gaan ook andere horecaondernemers in Wijchen meedoen. Zo blijkt Richard Lepoutre, eigenaar van hotel-restaurant Hoogeerd in Niftrik, geïnteresseerd; hij was ook aanwezig bij de aftrap.

Kleine stapjes

Wereldwijd wordt een derde van de voedselproductie weggegooid, zegt Overbeeke. “Voor Nederland komt dat neer op 1,6 miljoen kilo per dag. Tijdens het project gaan de deelnemers aan de slag met het verminderen van voedselverspilling en met het duurzamer maken van het voedselaanbod door de verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten te verbeteren. Maar dat gebeurt allemaal in kleine stapjes.”

De huidige eiwitproductie en -consumptie in de wereld zorgt voor uitputting van natuurlijke bronnen, en dat wordt erger met de groeiende vraag ​naar dierlijke eiwitten (bron: WUR). Voor een duurzaam voedselsysteem dat wereldwijd in balans is, moeten de eiwitten beter verdeeld worden. Dat betekent ook een verschuiving naar meer plantaardige eiwitten en nieuwe eiwitbronnen, zoals micro-organismen. Een meer plantaardig dieet, in lijn met de wereldwijde voedingsrichtlijnen, is ook gezonder, blijkt uit onderzoek.


FEITEN Gelderland van Morgen
  • In maart 2022 is het programma Gelderland van Morgen gestart.
  • De bedoeling is de hoeveelheid voedselafval en -verspilling met 50 procent te verminderen. Daarnaast is een doel dat consumenten minder dierlijke eiwit eten en juist meer plantaardig eiwit.
  • Deelname aan het project is mogelijk met 50 procent subsidie, voor alle Gelderse ondernemers in de horeca, zorg, catering en detailhandel.
  • De voedselaanbieder krijgt op verschillende manieren hulp:
    • door kennis;
    • praktische handvatten;
    • hulpmiddelen om invloed uit te oefenen;
    • instrumenten voor meetgegevens te verwerken.
  • De ambities van de provincie Gelderland:
    • 2023: 25% minder afval, 37% aandeel plantaardig
    • 2030: 50% minder afval, 48% aandeel plantaardig
    • 2050: klimaatneutraal

Fotobijschrift (v.l.n.r.): Wethouder Nick Derks, en van Thuis bij Fien Sebastiaan Thorn-Leeson (chef-kok) Kees de Louw (eigenaar) en Marcel Coenen (gastheer). Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Adverteren op wijchen.nieuws.nl? Neem dan contact op met Mark Peeters voor de prijzen en mogelijkheden. Zijn

telefoonnummer is: 06-36 45 43 32, zijn e-mailadres: [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen