Goedkope lening voor verduurzaming blijkt succesvol

Foto: Pixabay

De Toekomstbestendig Wonen Lening blijkt succesvol. Sinds de start in 2019 werden in de gemeente Wijchen 294 leningen verstrekt. Het is een goedkope lening die inwoners bij de gemeente kunnen aanvragen. Ook kunnen inwoners de lening op ieder moment boetevrij aflossen.

Het geld van de lening mogen woningeigenaren gebruiken voor het verduurzamen van hun woning en voor aanpassingen aan het huis, zodat de eigenaren er langer zelfstandig kunnen wonen.

Minder energiegebruik

Bea Schouten, wethouder energie en klimaat: “Ik ben blij dat zoveel mensen gebruikmaken van de leningen om hun huis te verduurzamen. Er zijn via de leningen veel zonnepanelen aangeschaft, soms in combinatie met isolatiemaatregelen of het plaatsen van een warmtepomp. Zo maken we echt stappen op weg naar minder energiegebruik.”

Aanpassingen

“Hartstikke goed natuurlijk dat mensen hun huis verduurzamen”, zegt wethouder Geert Gerrits. “Belangrijk om te weten is dat inwoners de lening ook mogen gebruiken om levensloopbestendige aanpassingen te doen aan hun huis. Aanpassingen die ervoor zorgen dat ze er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een extra badkamer op de begane grond.”

Lening blijft

Het hele bedrag dat beschikbaar was voor de leningen is op dit moment verstrekt. Maar het is een revolverend fonds. “Dat betekent dat er ook weer geld in die pot terugkomt, namelijk de aflossingen van de leningen. Van dat geld kunnen we weer nieuwe leningen verstrekken”, aldus Gerrits. Op 1 november was ruim 2 miljoen euro aan aflossing ontvangen, waarmee de Toekomstbestendig Wonen Lening beschikbaar blijft.

Ruimere regels

Provinciale Staten hebben onlangs besloten om de regeling ruimer te maken. De rente op de maatwerklening voor minderdraagkrachtigen is nu verlaagd naar 0 procent. Nieuw is ook dat laadpalen voor elektrische auto’s voortaan ook met de Toekomstbestendig Wonen Lening mogen worden betaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen