Mensenrechteninstituut: bedrijf Wijchen discrimineerde

Tweede paasdag valt altijd op een maandag.
Tweede paasdag valt altijd op een maandag.
Foto: Pixabay

Holland Food Service Vers-Panklaar in Wijchen discrimineerde een vrouw op grond van arbeidsduur door haar niet te compenseren voor de feestdagen in het jaar die op haar vrije dag, de maandag, vielen. Dat is het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens.

Een vrouw werkte voor 4 dagen per week, van dinsdag tot en met vrijdag, als accountmanager. Haar vaste vrije dag was maandag. Doordat er relatief gezien meer feestdagen op een maandag vielen, profiteerden haar collega’s die fulltime werkten – naar rato van het aantal uren dat zij werkten – meer van de vrije feestdagen dan de vrouw. De vrouw heeft haar werkgever gevraagd om gecompenseerd te worden. Holland Food Service heeft dit gedaan voor het jaar 2020, maar geweigerd dit opnieuw te doen voor het jaar 2021.

Gediscrimineerd

De vrouw klaagt dat Holland Food Service haar heeft gediscrimineerd op grond van arbeidsduur door haar niet te compenseren voor de feestdagen die op haar vrije dag, de maandag, vielen. Holland Food Service geeft aan dat zij de vrouw bij aanvang van haar dienstverband de gelegenheid heeft gegeven om haar werkdagen zelf te bepalen en dus rekening te houden met de feestdagen. De vrouw heeft er destijds zelf voor gekozen om op maandag niet te werken.

Beoordeling

De feestdagen vallen jaarlijks op verschillende weekdagen, maar verhoudingswijze het vaakst op een maandag. Het College heeft in eerdere oordelen al bepaald dat dit met name voor deeltijdmedewerkers tot een nadeel kan leiden. Het is aan de werkgever om hier rekening mee te houden en te waarborgen dat iedere werknemer, voltijders en deeltijders, een naar verhouding van de arbeidsduur een gelijk aantal uren vrij heeft.

Jaarurensysteem

Met de huidige werkwijze benadeelt Holland Food Service de vrouw, volgens het College. Zij profiteert, in vergelijking tot haar collega’s die fulltime werken, minder van de vrije feestdagen. Een manier om te waarborgen dat werknemers een gelijk aantal uren vrij heeft, is het jaarurensysteem. Hiermee krijgt elke werknemer naar rato van het aantal uren dat de desbetreffende werknemer per week werkt, hetzelfde aantal vrije (feest)dagen. Holland Food Service maakt geen gebruik van dit systeem en heeft ook niet willen toelichten waarom zij hier geen gebruik van maakt, volgens het College.

Nu er een alternatief systeem voor handen is waarmee geen dan wel minder onderscheid wordt gemaakt kan het College , zo zegt het in een verklaring, niet anders dan concluderen dat Holland Food Service verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van arbeidsduur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen