Bijeenkomst over een gezonder en vitaler Wijchen

Foto: Uit Lokaal Preventieakkoord Gezond & Gelukkig

Op woensdagavond 30 november wordt in Kasteel Wijchen het Preventiecafé gehouden. Dit is een initiatief van de gemeente Wijchen en de GGD Gelderland-Zuid. Tijdens deze avond wordt gepeild wat er leeft onder inwoners, professionals en verenigingen op het gebied van een gezonder en vitaler Wijchen.

Er zijn 4 zogenoemde thematafels ingericht: Goedkope en gezonde voeding; Stoppen met roken; Bewegen voor 0 tot 4 jaar; en Lopende projecten uit het preventieakkoord. Per tafel gaan de deelnemers met elkaar in gesprek om samen tot concrete acties te komen. Er is ook een ideeënbus, waar men ideeën in kan deponeren.

Preventieakkoord

Wijchen werkt samen met de gemeenten Beuningen en Druten aan gezondheid en geluk. De gezamenlijke doelen zijn vastgelegd in het Lokaal Preventieakkoord. Deze zijn gelijk voor de drie gemeenten, en sluiten aan op het Nationaal Preventieakkoord. De concrete acties verschillen wel per gemeente. Iedere gemeente heeft andere partners en plannen. Daarom heeft iedere gemeente een eigen actieplan.

Gezondheidsmonitor

Uit de gezondheidsmonitor van de GGD Gelderland-Zuid blijkt dat 62 procent van de Wijchenaren van 19-65 jaar een overgewicht heeft; bij de 65-plussers is dit 62 procent. Bij de jongeren is dit 13 procent bij de 4-12-jarigen en 12 procent bij de groep 12-14 jaar.

Wat roken betreft, rookt bij de groep 12-17 jaar 6 procent, bij 19-65 jaar 18 procent en 65+ 13 procent.

Aanmelden

Het Preventiecafé begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Belangstellenden kunnen zich aansluiten bij een of meerdere initiatieven. Wie mee wil doen kan zich tot 25 november via een formulier aanmelden voor het Preventiecafé.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen