GroenLinks wil weten hoe het staat met de bomen

Foto: Google Maps

Hoe staat het met de bomen in de gemeente Wijchen? Dat wil GroenLinks graag weten. De fractie vraagt zich af of de gemeente een bomenbank heeft waarin het aantal bomen binnen de gemeentegrenzen wordt bijgehouden.

Een vraag is ook hoe de gerooide, dode en nieuw aangeplante bomen geregistreerd worden.

Leefomgeving

“Bomen zijn belangrijk omdat bomen een bijdrage leveren aan een beter klimaat en zorgen voor meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Bomen nemen CO2 uit de lucht en verminderen hittestress”, zegt Henry Tiemessen, fractievoorzitter van GroenLinks Wijchen.

De gemeente Wijchen heeft een gevarieerd landschap met veel groen en bomen. De fractie van GroenLinks vraag zich echter af hoe het staat met het bomenbestand. “Op de gemeentepagina staan regelmatig aanvragen voor het kappen van bomen. In de parken en de gemeentelijke bossen gaan veel zieke bomen dood en deze dode bomen vallen vervolgens om”, zegt Tiemessen.

Overlast

De gemeente erkent het belang van bomen en is terughoudend met het kappen van bomen vanwege overlast. Wanneer een boom wordt gekapt door de gemeente, plant de gemeente er binnen de gemeentegrenzen 2 terug.

Om meer inzicht te krijgen in het bomenbestand heeft GroenLinks vragen gesteld aan het college van burgmeester en wethouders. Bijvoorbeeld: hoeveel bomen staan er in de gemeente Wijchen? Verder willen Tiemessen en zijn fractiegenoten weten of de gemeente een ambitieplan met een streefgetal heeft over het aantal bomen binnen de gemeentegrenzen.

Inwoners

Ook is een vraag waar en wanneer nieuwe bomen ter compensatie worden geplant. “Wat we ook willen weten of de gemeente een rol weggelegd ziet voor inwoners, stichtingen, scholen en verenigingen bij de aanplant van bomen.”

Adviesbureau Cobra Groeninzicht in Vianen (NB) heeft een Bomenmonitor gemaakt. Deze geeft zicht op alle bomen in Nederland. Alle gemeentelijke en particuliere bomen zijn in kaart gebracht. De BomenMonitor bevat een uitgebreide set gegevens, zoals kroonvorm, boomhoogte, stampositie en kluitmodel, maar ook soortnaam, status en conditie. Hier een voorbeeld van een topo-kaart en een luchtfoto van Wijchen-Zuid uit de Bomenmonitor. Bron: Bomenmonitor Cobra Groeninzicht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen