Ook in Wijchen de huismus weer de meest getelde vogel

De huismus
De huismus
Foto: Pixabay

Aan De Nationale Tuinvogeltelling hebben in de gemeente Wijchen 344 mensen meegedaan. Er werden 5698 vogels geteld. De meest voorkomende is de huismus, net als vorig jaar. De huismus is ook landelijk het meest geteld.

De vogeltelling wordt elk jaar gehouden op initiatief van Vogelbescherming Nederland.  Dit jaar deden 139.943 mensen mee; zij telden samen 2.029.304 vogels.

Huismus

In vergelijking met de landelijke cijfers telt Wijchen meer houtdieven; hier staat deze vogel op de vijfde plek, landelijk op de negende. De vink komt relatief weinig voor: in Wijchen op de tiende plek, landelijk op de vijfde.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Top 10

De top 10 verandert door de jaren heen. De achteruitgang van de spreeuw is bijvoorbeeld terug te zien in de resultaten: van plek 3 in 2011, tot buiten de top 10 in 2016, 2018 en de jaren erna.

Momentopname

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizenscienceproject (burgerwetenschap) van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Gratis cursus

Wie overigens meer wil weten over tuinvogels, kan een gratis online vogelcursus bij Vogelbescherming Nederland volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen