Financiële steun energiekosten voor organisaties en mkb

Foto: Pixabay

De gemeente Wijchen geeft namens de provincie Gelderland een eenmalige financiële steun in de energiekosten aan maatschappelijke en sportorganisaties en kleine ondernemers. Het gaat om dorpshuizen, wijkcentra, multifunctionele accommodaties, sportaccommodaties en mkb-ondernemingen. Er is bijna 2 ton beschikbaar.

Het geld komt van het Winterfonds dat de provincie Gelderland beschikbaar heeft gesteld aan gemeenten om de hoge energieprijzen uit het jaar 2022 op te vangen voor maatschappelijke en sportorganisaties en het mkb.

Exploitatie

Wethouder Twan van Bronkhorst: “Vanuit sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en het mkb kwam eind vorig jaar het signaal dat de energiekosten in 2023 de exploitatie in gevaar zouden brengen. Met dit signaal zijn verschillende gemeentelijke afdelingen aan de slag gegaan om te zien wat mogelijk is. We willen namelijk niet dat onze verenigingen en clubs omvallen. Met het Winterfonds van de provincie en energiecompensatie vanuit het rijk die nog rond de zomer komt, hoop en verwacht ik dat de organisaties 2023 kunnen overbruggen.”

Wethouder Twan van Bronkhorst. Foto: gemeente Wijchen

Energierekening

Voor maatschappelijke en sportorganisaties die een gebouw beheren dat in bezit is van de gemeente, is het mogelijk om financiële steun aan te vragen. Dit geldt ook voor een gebouw dat op gemeentegrond staat. De steun bedraagt minimaal 1000 en maximaal 8000 euro. Dit hangt af van de hoogte van de energierekening. Gemeente Wijchen informeert deze organisaties per e-mail hoe ze een aanvraag kunnen doen.

Kleine ondernemers

Een kleine ondernemer is een ondernemer die minimaal 2 werknemers en maximaal 20 werknemers in dienst heeft, inclusief de ondernemer(s) zelf. Alleen kleine ondernemers met een of meer bedrijven in de gemeente, die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel ontvangen mogelijk financiële steun. De steun bedraagt minimaal 500 en maximaal 3000 euro, ook weer afhankelijk van de hoogte van de energierekening.

Kleine ondernemers kunnen eenmalig een aanvraag doen via www.wijchen.nl/winterfonds. Bij het invullen van het aanvraagformulier zien zijn welke stukken zij moeten meesturen en welke voorwaarden er zijn. Voor vragen kunnen zij een e-mail sturen naar [email protected].

Op is op

De gemeente behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. In totaal is er voor partijen uit Wijchen 194.998 euro beschikbaar. Als het bedrag op is zijn er geen nieuwe aanvragen meer mogelijk. Aanvragen kan tot en met 31 maart 2023. Of de aanvrager de financiële steun ontvangt, wordt uiterlijk binnen 4 weken na binnenkomst van de aanvraag bekendgemaakt.

Andere regelingen

De komende maanden komen er vanuit het rijk nog middelen om maatschappelijke en sportorganisaties te helpen door middel van een Energiecompensatie. Voor mkb-ondernemers is de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB (TEK) in de maak. Deze regeling is ook toegankelijk voor stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de regeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen