Frank van Maasdijk opent pop-upcarnavalsmuseum

Foto: Dick Vogelzang

In het voormalige pand van Bristol aan de Spoorstraat in Wijchen is de komende tijd het pop-upcarnavalsmuseum te zien van Frank van Maasdijk.

Op vrijdag 10 februari opent Franks Pop-up Carnavals Museum officieel de deuren. In het ‘museum’ zijn onder meer onderscheidingen, pakken, prinsensteken en banners te zien. Het museum is na opening komende zaterdag en zondag geopend en verder de komende weken van dinsdag tot en met zondag, van 12.00 tot 17.00 uur en op koopavonden tot 21.00 uur.

Hobby

“Het is voor mij de derde keer dat ik een Pop-up Carnavals Museum organiseer”, zegt Frank van Maasdijk. “Mijn hobby was het verzamelen van carnavalsonderscheidingen, maar dat werd steeds breder. Nu heb ik ook diverse originele pakken, steken, et cetera van carnavalsprinsen uit de omgeving. Na  twee eerdere keren het museum georganiseerd te hebben, wilde ik dit weer doen. Maar toen kwam corona en mocht er 2 jaar niets gedaan worden.”

“Tussentijds, buiten de carnavalsperiode, mocht ik in de bibliotheek van Wijchen nog wel een soort van mini-expo houden, maar toen kon ik maar een deel van mijn verzameling laten zien. In de afgelopen tijd is mijn verzameling alleen maar gegroeid. En de spullen werden niet alleen uit Wijchen aangeboden, maar uit het hele land en zelfs het buitenland.”

 

Goed doel

Met het museum wil Van Maasdijk, die begin januari de Zilveren Draagspeld van de gemeente kreeg, niet alleen carnavalsherinneringen ophalen, maar ook aandacht vragen voor stichting Beat Batten. “Ja, net als vorige keren wil ik een goed doel koppelen aan dit museum, want ik wil helpen waar ik kan. Mijn bijnaam is dan ook Goedzak van Wijchen. Ik vind het hele eer om met die Zilveren Draagspeld onderscheiden te worden.”

Net als vorige keren wil ik een goed doel koppelen aan dit museum, want ik wil helpen waar ik kan

Ondernemers mogen hun banner ophangen in de carnavalstentoonstellingsruimte, mits ze daar een donatie tegenover stellen, zegt Van Maasdijk. “Ook particulieren mogen doneren en ik hoop dan ook dat tijdens de carnaval iedereen in een goede bui is en aan mijn oproep wil voldoen.”

Batten

Als een kind de ziekte van Batten heeft, lijkt er tot ongeveer het vijfde jaar niets aan de hand. Daarna volgt een opeenstapeling van problemen: ernstig verlies van gezichtsvermogen, aanvallen van epilepsie, geheugenverlies en dementie, kinderen komen in een rolstoel terecht, verliezen de mogelijkheid te communiceren en onvermijdelijk volgt het overlijden van het kind, meestal tussen het 15e en 25e levensjaar.

Onderzoek

De ziekte van Batten (CLN3) is een slopende, dodelijke stofwisselingsziekte bij kinderen. Er zijn in Nederland ongeveer 60 kinderen met deze genetisch bepaalde, erfelijke ziekte. Voor de ziekte van Batten is nog geen genezing mogelijk. Ook zijn er geen behandelingen die de ziekte vertragen. De ziekte van Batten is zo ongelooflijk zeldzaam dat het moeilijk is om onderzoek te doen. Daarom wil de stichting Beat Batten geld inzamelen om onderzoek mogelijk te maken.

Opening

De officiële opening van het Pop-up Carnavals Museum is vrijdag 10 februari. Carnavalsverenigingen uit Wijchen en uit de regio hebben al laten weten erbij te zijn. Ook het college van burgemeester en wethouders van Wijchen is erbij.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen