Vragen over vervuiling voormalig MOB-complex Alverna

Foto: Defensie

Kernachtig Wijchen wil weten of bewoners, flora en fauna risico’s lopen door de vervuiling van het voormalig mobilisatiecomplex in Alverna. Dit voormalige Defensieterrein blijkt ernstig vervuild. Op het terrein is woningbouwproject de Boskamers gerealiseerd.

De ‘bosappartementen’ in de Boskamers, een gedeelte van het voormalige terrein van het mobilisatiecomplex in Alverna. Foto: Google Maps

Het mobilisatiecomplex (MOB-complex) was tijdens de Koude Oorlog in gebruik als opslagplaats van tanks, munitie en andere militaire zaken. Er stonden onder meer tientallen Leopard-tanks die geregeld op een testbaan reden en onderhoud kregen. Na de val van de Berlijnse muur werd de locatie, net als vele andere soortgelijke complexen, afgestoten door Defensie. Een dertigtal loodsen en vele vierkante meters verhardingen werden verwijderd waarna een gebied van circa 20 hectare overbleef.

Opgeschoond

Op het terrein in Alverna heeft het complex plaatsgemaakt voor natuur en het grootste deel is door de projectontwikkelaars Jansen Bouwontwikkeling en Bouw- en Aannemingsbedrijf Adrie Spanjaards na opschoning en grootschalig natuurherstel teruggeven aan Staatsbosbeheer, zo staat in een brochure over fase 3 van het project. Een klein deel is naar de gemeente Wijchen gegaan en in het resterende deel – ten zuiden van de skiberg – is de Boskamers ontwikkeld.

‘Afvalgaten’

Volgens een artikel in de Gelderlander werd voor het onderhoud van het militaire materieel veelvuldig gebruikgemaakt van olie, vetten, brandstoffen, asbesthoudende stoffen en accu’s. Het was destijds ‘niet ongebruikelijk’ dat op dit soort terreinen die stoffen gedumpt werden in ‘afvalgaten’. “Gezien het terrein nu bestemming wonen heeft en er ook gespeeld en gewandeld wordt, waarmee in geval van vervuiling gevaar kan optreden voor volksgezondheid, flora en fauna, heeft Kernachtig Wijchen vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders”, zegt raadslid Jan Evers.

Onderzoeksrapport

Zo wil de fractie weten wat er bij de gemeente bekend is over het stuk grond en wat de risico’s zijn voor bewoners, flora en fauna. “Wat heeft de gemeente gedaan om deze risico’s te beperken”, vraagt Evers zich af. “Is er een onderzoeksrapport bekend over dit voormalige Defensieterrein waarin de risico’s onderzocht zijn?”

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen