Gebruikt Wijchen vervuild puin bij verharden paden?

Foto: Pixabay

D66 wil weten of in de gemeente Wijchen menggranulaat wordt of is gebruikt voor het verharden van bijvoorbeeld fiets- of wandelpaden.

Aanleiding voor de vragen van D66 is een uitzending van onderzoeksprogramma Pointer dat in november aandacht besteedde aan wandelpaden in natuurgebieden van Natuurmonumenten. Deze zijn verstevigd met met plastic vervuild bouwpuin. Op de nieuw aangelegde eilandengroep in het Markermeer werden op en rond de paden stukjes pvc-buis, elektriciteitsdraden en complete stekkers gevonden.

Plastic

In het menggranulaat (gebroken puin)  mag maximaal 1 procent bouwafval zitten zoals plastic. Plastic kan schadelijke gevolgen hebben voor de natuur; zo kunnen vogels er verstrikt in raken of het aanzien voor voedsel.

Alternatieven

“De fractie van D66 Wijchen wenst naar aanleiding van dit onderzoek inzichtelijk te krijgen of er in Wijchen ook menggranulaat gebruikt wordt”, zegt fractievoorzitter Maikel Lukkezen van D66. “Als dit niet het geval is wil de fractie weten welke alternatieven er dan wel worden gebruikt. Elke vorm van verharding brengt zo zijn eigen voor- en nadelen met zich mee. Juist daarom is het van belang om hier bewuste keuzes in te maken.”

De fractie wil verder weten of als criterium ook de milieu-impact wordt meegenomen als er gekozen wordt voor het verharden van paden. Daarnaast of het niet verharden van paden als optie wordt meegewogen.

Natuurmonumenten

Mede naar aanleiding van de uitzending van Pointer heeft Natuurmonumenten besloten uit te gaan van 0,1 procent plastic in bouwafval (in plaats van 1 procent). Dit besluit nam eerder al Staatsbosbeheer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen