Lieke Kamphuis houdt komende zaterdag in Kasteel Wijchen een lezing in het kader van de tentoonstelling
Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen . Zij bespreekt wat wij kunnen leren over middeleeuwse ‘wijven’ uit het werk van de Gebroeders van Lymborch.
Wie iets wil weten over het leven in de late middeleeuwen kan niet om het werk van de Gebroeders van Lymborch heen. Deze drie Nijmeegse schilders van rond 1400 hebben de wereld die zij om zich heen zagen heel precies vastgelegd in de afbeeldingen die zij maakten in manuscripten voor de Franse adel.
Perkament
Hun kunst behoort tot de absolute wereldtop en valt met name op door de specificiteit waarmee zij de waargenomen realiteit in de wereld om hen heen over wisten te brengen op het perkament waarop zij schilderden. In de lezing in Kasteel Wijchen duikt Kamphuis in de afbeeldingen van de gebroeders en kijkt zij naar wat hun werk ons kan leren over vrouwen in de middeleeuwen.
Kleding
Lieke Kamphuis. Eigen foto
Lieke Kamphuis studeerde geschiedenis in Nijmegen en deed vervolgens de master Medieval Studies in York in Engeland.
Daarnaast heeft zij recent de master kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit afgerond, waarbij zij is afgestudeerd op het gebruik van kleding in het werk van de Gebroeders van Lymborch om bepaalde personen en groepen betekenis toe te dichten.
Sinds 1 januari is ze directeur van de Stichting Maelwael Van Lymborch en het Gebroeders van Lymborch Huis.
Museumticket
De lezing op zaterdag 1 april begint om 15.00 uur en duurt circa 45 minuten. De lezing is inbegrepen bij het museumticket. Voor de lezing hoeft men zich niet tevoren aan te melden.