Grondaankoop fietspad tweede deel Ravensteinseweg

De Ravensteinseweg; het gedeelte vanaf de Westerdreef heeft sinds een jaar een vrij liggend fietspad.
De Ravensteinseweg; het gedeelte vanaf de Westerdreef heeft sinds een jaar een vrij liggend fietspad.
Foto: Google Maps

De aanleg van een vrijliggend fietspad langs het tweede deel van de Ravensteinseweg lijkt er nu toch aan te komen. De gemeente heeft eindelijk overeenstemming bereikt met de eigenaar van de grond die aangegeven heeft te willen verkopen.

De gemeente wil een vrijliggend fietspad hebben vanuit de Westerdreef in Wijchen, richting de Maasbandijk in Niftrik. Het eerste deel van de Ravensteinseweg, van de kruising met de Vormerseweg tot aan de rotonde van de Drutenseweg, kwam in december 2020 gereed.

Veiligere situatie

Het nieuwe, brede fietspad langs het eerste deel van de drukke weg zorgt voor een veel veiligere situatie, ook omdat fietsers veilig in twee richtingen kunnen fietsen. De witte belijning zorgt voor een duidelijk zichtbare begrenzing richting de bermen (kantmarkering) en voor de afscheiding van de twee rijrichtingen.

Stagnatie

Die veilige situatie wil de gemeente nu ook realiseren voor het tweede deel van de weg. Fase 2 (tussen de Drutenseweg en de Maasbandijk) was wegens stagnatie tijdens de grondverkoop op pauze gezet. De bedoeling was om het tweede deel, tot aan de Maasdijk, in 2021 aan te pakken, maar gesprekken met de grondeigenaar verliepen niet gunstig waardoor de plannen moesten worden opgeschoven.

Extra budget

Nu heeft de verkopende partij aangegeven voor verkoop open te staan. Het college van burgemeester en wethouder heeft deze week besloten 4 percelen grond van verschillende eigenaars, van in totaal 2781 vierkante meter voor een bedrag van 16.686 euro aan te kopen. Nu moet de gemeenteraad nog extra budget vrijstellen voor de aanleg van het fietspad. Wethouder Twan van Bronkhorst: “Door inflatie en de stijging van de kosten van grondstoffen is het bedrag dat in 2020 is begroot, 250.000 euro, niet meer toereikend. Er wordt nu geïnventariseerd hoeveel duurder we uit zullen zijn; daarover worden we eind mei geïnformeerd.”

Van Bronkhorst hoopt dat realisering van het fietspad geen vertraging oploopt. Er is een strakke planning; er moet rekening gehouden worden met Waterschap Rivierenland – er mag tot 1 april niet aan dijkgronden worden gewerkt – en met de aanwezigheid van dassen. “Als het tegenzit kan de aanleg zo met een jaar worden vertraagd.” Volgens de gemeente wordt de koopovereenkomst met de grondeigenaren zo spoedig mogelijk afgesloten.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen