Wijchen wil invasieve exoten gericht gaan bestrijden. De gemeente doet een beroep op de inwoners om door te geven waar deze soorten voorkomen in de openbare ruimte. Voorbeelden zijn de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw.
Een tijd geleden heeft de gemeente het besluit genomen om een Beheerplan Invasieve Exoten Wijchen op te laten stellen. Het doel is om voor de gemeente, inwoners en lokale organisaties duidelijk te krijgen welke en waar invasieve soorten voorkomen, hoe dit te voorkomen of te bestrijden en welke kosten dit met zich meebrengt.
Een exoot is een plant, dier, of een ander organisme, dat van nature niet in Nederland voorkomt en zich snel vermeerdert. Zij komen door menselijk handelen in ons land terecht. Het gaat hierbij niet om soorten die elders in Europa inheems zijn en door klimaatsverandering oprukken naar Nederland.
In de gemeente komen exoten voor die voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld bij het Wijchens Meer komen watercrassula en parelvederkruid veel voor en bij het boscomplex bij Alverna woekert de Japanse duizendknoop. Invasieve exoten kunnen zich snel verspreiden en woekeren (Japanse duizendknoop), voor allergische klachten zorgen (hooikoortsplant ambrosia), de huid aantasten (berenklauw) of giftig zijn (Jakobskruiskruid).
Wie een van deze soorten in de openbare ruimte ziet, kan dit doorgeven aan de gemeente via wijchen.nl/meldingdoen
. Als een van deze planten in de eigen tuin staat, moet men zelf voor de bestrijding zorgen. Hier is te lezen hoe je dat het beste kunt doen.
Fotobijschrift: De grondzuiger van de firma Van den Herik Zuigtechniek om duizendknoop te bestrijden. Foto: ‘Praktijktest verwijderen kleine duizendknoophaarden met grondzuiger en verhitter’ , Eindrapportage 2022 Probos
Hier enkele foto’s (Pixabay) om de diverse soorten te herkennen:
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg
gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .