Gemeente wil onderzoek cameratoezicht in Kasteeltuin

Foto: Pixabay

Het aantal meldingen van incidenten in de Kasteellaan is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het gaat vooral om overlast. Ook in de Kasteeltuin zijn regelmatig incidenten geweest. Dat alles is echter geen aanleiding voor de gemeente om over te gaan tot publiek cameratoezicht.

In 2022 zijn er 107 meldingen van incidenten in de Kasteellaan en in de Kasteeltuin geweest. Naast overlast was dat onder meer geweldpleging en mishandeling. Het aantal geconstateerde feiten is echter beduidend minder (zie tabel).

Bron: gemeente Wijchen

Openbare orde

Er zijn twee mogelijkheden om (mobiel) cameratoezicht in te stellen: publiek toezicht en privaat toezicht (ten behoeve van zaakbescherming).

Publiek toezicht is een uiterst middel om de openbare orde te handhaven. Als een gemeente dit soort toezicht wil instellen, dan moet er sprake zijn van verstoring van de openbare orde. Dit betekent dat er met enige regelmaat onveilige situaties of wanordelijkheden zijn.

Het toezicht is van tijdelijke aard: als de problematiek niet langer aanwezig is, moeten de camera’s worden verwijderd.

Kasteeltuin

De politie raadt publiek toezicht in de Kasteeltuin af. Het soort en aantal incidenten biedt onvoldoende aanleiding om te spreken van een verstoring van de openbare orde. Daarnaast heeft de gemeente maatregelen genomen om overlast en criminaliteit tegen te gaan. Zo is er extra surveillance door de politie, handhaving en straatcoaches. En de Kasteeltuin is in de avonduren gesloten. Na invoering van deze maatregelen is geen toename van incidenten waargenomen.

Centrum

Eerder adviseerde de politie ook negatief over publiek cameratoezicht in het centrum van Wijchen. Uit politiecijfers bleek dat er ook op deze locatie geen sprake is van een verstoring van de openbare orde. De gemeente heeft er daarom voor gekozen om op deze locatie privaat toezicht in te stellen.

Privé-eigendommen

Bij privaat toezicht mogen de camera’s alleen worden gebruikt voor het beschermen van privé-eigendommen. Het is niet toegestaan om de openbare weg of zaken van anderen in beeld te brengen. Cameratoezicht moet voldoen aan allerlei privacyeisen. De gemeente wil dit goed uitzoeken. De verwachting is dat er vóór de zomer meer duidelijk is, waarna het privaat toezicht in het centrum van Wijchen operationeel kan worden.

Bankjes

Het is ook mogelijk om privaat toezicht in te voeren in de Kasteeltuin. Dan mag het alleen gaan om het kasteel en de bankjes. De overige delen van de openbare weg moeten worden weggevaagd. De gemeente wil eerst nader onderzoeken of privaat toezicht hier wel echt nodig is.

Bron: gemeente Wijchen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen