‘Rechtszaak tegen pakketbezorger moet over’

Foto: Pixabay

De zaak tegen pakketbezorger Tarik O. (21) uit Woerden die in november 2020 in Wijchen de 42-jarige Sebastiaan Theloosen doodreed, moet opnieuw worden behandeld.  Dat adviseert advocaat-generaal Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag. Aanleiding voor zijn advies: de pleitnota is zoekgeraakt bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Het zoekraken van de pleitnota is een onherstelbaar verzuim dat moet leiden tot nietigheid van het onderzoek ter zitting en de naar aanleiding daarvan gedane uitspraak van het gerechtshof.

Bestelwagen

Op 24 november 2020 liet Theloosen met zijn vrouw de hond uit in hun woonwijk Ververt in Wijchen. Zij zagen dat een bestelwagen hard door de straat reed. Toen de bezorger uit was gestapt sprak de man de bezorger aan en er ontstond een woordenwisseling. Die mondde uit in een gerichte aanrijding tegen Theloosen die op de motorkap belandde en meters werd meegesleurd. Daarna werd hij nog drie keer door de bezorger overreden. De Wijchenaar overleed kort daarna aan zijn verwondingen.

Gevangenisstraf

Het gerechtshof veroordeelde de pakketbezorger tot 7 jaar gevangenisstraf en tbs wegens doodslag. De verdachte tekende tegen deze uitspraak beroep aan bij de Hoge Raad. Er is in cassatie onder meer geklaagd dat het onderzoek ter zitting van het hof nietig is, aangezien de door de advocaat aan het hof overgelegde pleitnota zich niet (meer) bij de stukken bevindt.

‘In het ongerede’

Navraag bij de griffier van het hof heeft opgeleverd dat de pleitnota niet meer aangeleverd kan worden aangezien deze ‘in het ongerede’ is geraakt. In het proces-verbaal van de zitting is uitgebreid aandacht besteed aan een aantal punten uit de pleitnota. Die uitwerkingen beginnen met de zin: ‘In aanvulling op de pleitnota’. Hierdoor valt volgens advocaat-generaal Harteveld niet uit te sluiten dat op de zitting door de advocaat nog meer verweren zijn gevoerd en standpunten naar voren zijn gebracht dan zijn opgenomen in het proces-verbaal en waarop het hof had moeten reageren.

Vernietigen

Het ontbreken van de door de raadsman overgelegde pleitnota is volgens Harteveld een onherstelbaar verzuim. Dat verzuim moet leiden tot nietigheid van het onderzoek ter zitting van het hof en de naar aanleiding daarvan gedane uitspraak.

De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad de uitspraak van het hof te vernietigen en de zaak terug te wijzen naar het hof Arnhem-Leeuwarden om opnieuw te worden behandeld en beoordeeld.

Uitspraak Hoge Raad

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen.  De uitspraak van de Hoge Raad is (voorlopig) bepaald op 26 september 2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen