‘Ambtsketen’ Balgoij nu ook in Burgemeesterskamer

Burgemeester Helmer (midden) legt de foto in de vitrinekast. Links Piet van Erp, rechts Rudie van Haren
Burgemeester Helmer (midden) legt de foto in de vitrinekast. Links Piet van Erp, rechts Rudie van Haren
Foto: Dick Vogelzang

De ambtsketen van de laatste burgemeester van Balgoij ligt nu ook in de vitrinekast in de Burgemeesterskamer van Kasteel Wijchen. Althans een foto, want de echte keten is in het bezit van de familie De Bruijn.

Wilhelmus Joannes Cornelius de Bruijn was de laatste burgemeester van de gemeente Balgoij en Keent. Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de zelfstandigheid van Balgoij als gemeente ophield te bestaan. Sinds die tijd is de ambtsketen van de laatste burgemeester in het bezit van zijn familie.

Achterneef

Circa 5 jaar geleden begonnen Balgoijenaren Rudie van Haren en Piet van Erp – leden van Heemkundekring Pagus Balgoye  – met het uitzoeken waar de burgemeestersketen was gebleven.

“Via goede kennissen van de familie De Bruijn kwamen we in contact met een achterneef van Wilhelmus Joannes Cornelius de Bruijn, die in Hilversum woont. En tot onze grote vreugde bleek de ambtsketen al die tijd in de familie te zijn gebleven”, aldus Van Erp.

Tentoonstellen

Foto van de ambtsketen van Balgoij. Foto: Dick Vogelzang

“We konden ons geluk niet op toen we foto’s van de ambtsketen ontvingen van de nazaten.”

Het idee was de ambtsketen tentoon te stellen in Kasteel Wijchen, maar de familie De Bruijn bleek terughoudend en niet direct bereid om de ambtsketen uit handen te geven.

Van wie?

Een vraag was uiteraard van wie de ambtsketen is en of hij niet teruggegeven had moeten worden. “We vroegen ons af of de gemeente Wijchen eigenaar was, maar we konden geen definitief antwoord vinden. Het is ook mogelijk dat de ambtsketen particulier is aangeschaft.”

Ook de gemeente Wijchen was niet op de hoogte van de huidige status van de keten.

Burgemeesterskamer

Uiteindelijk is besloten een foto van de keten in de vitrinekast in het kasteel te leggen. In de Burgemeesterkamer, die met renovatie van het kasteel ook is opgeknapt, staat het oude meubilair van toen, een raadstafel, de stoelen van burgemeester en wethouders en een antieke kast.

Aan de wand hangen portretten van alle oud-burgemeesters van Wijchen: van burgemeester Koentz in 1814 tot aan de eerste vrouwelijke burgemeester Marijke van Beek die in november 2022 afscheid nam.

Voormalige gemeenten

In een vitrinekast zijn naast de oude burgemeestersketen van Wijchen, de ketens van de voormalige gemeenten Batenburg en Bergharen te zien. Tot nu toe ontbrak Balgoij, maar met een foto van de keten is die leemte enigszins gevuld.

Geschiedenis koesteren

“Ons doel blijft om de ambtsketen fysiek aan de mensen te tonen”, zegt Van Erp. “We zien het al voor ons, in de vitrinekast van het Kasteel Museum Wijchen samen met de ambtsketens van Bergharen, Batenburg en ook een oude keten van de gemeente Wijchen. We vinden als leden van de Heemkundekring Pagus Balgoye dat we onze lokale geschiedenis moeten koesteren en willen graag dat onze erfgoedstukken worden gedeeld met anderen.”


FEITEN Gemeente Balgoij

  • Tot 1 mei 1923 vormde Balgoij samen met buurtschap Keent de gemeente Balgoij en Keent.
  • In 1923 werd de gemeente ingedeeld bij Overasselt. Keent werd door kanalisatie van de Maas in 1937 afgescheiden en in 1958 definitief ingedeeld bij Ravenstein.
  • Na een referendum sprak in 1977 een meerderheid van Balgoij zich uit voor aansluiting bij de gemeente Wijchen en dat gebeurde ook in 1980.
  • Volgens het Koninklijk Besluit van 16 november 1852 dient een ambtsketen er als volgt uit te zien (artikel 1):

De onderscheidingsteekenen, door den burgemeester te dragen, bestaan in een zilveren penning, hebbende eene middellijn van veertig strepen en vertoonende aan de eene zijde het wapen des Rijks, aan de andere dat der gemeente, of, zoo de gemeente geen wapen heeft, den naam der gemeente; de penning hangende op de borst, hetzij aan eene zilveren keten, hetzij aan een oranje zijden lint; de keten of het lint op beide schouders aan den rok of het opperkleed vastgehecht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen